De mindste og yngste køer er mest pressede

Både inventar, sengebåsens komfort, rangorden og køernes fysiske størrelse kan give problemer med ’dancing queens’.

Et godt råd fra Nico Vreeburg til at få et overblik over, hvor stort et eventuelt problem med ’dancing queens’ i stalden er, er systematisk at tælle, hvor mange køer der står op.

Hvis det gøres nogle gange om dagen i en uge, kan det give et solidt fingerpeg om et eventuelt problems omfang.

Samtidig bør man også tælle, hvor mange tomme sengebåse der er, og lægge mærke til, hvor i stalden, der eventuelt altid er tomme sengebåse. Det sidste kan skyldes, at nogle af rækkerne med sengebåse er ubekvemme, for eksempel fordi de er placeret op ad ydervægge.

Optælling eller video

Det er især vigtigt for besætningens yngste og mindste køer, at der er mindst en sengeplads pr. ko og gerne et vist overskud, simpelthen fordi de ikke har det samme antal sengebåse til rådighed som de øvrige køer i besætningen. De yngste og nyeste køer i flokken tør nemlig ikke vælge ledige pladser ved siden af besætningens stærke køer, og dermed kan relativt få ældre køer faktisk blokere et større antal hvilepladser for de unge køer.

Et andet hjælpemiddel til at identificere ’dancing queens’ er video.

Videooptagelser fra andre hollandske dyrlæger viser, at de ældre køers sengebåse ofte står tomme et stykke tid efter, at den ældre ko har rejst sig.

I sig selv kan størrelsen på andenkalvs- og ældre køer især i holstein-besætninger i øvrigt gøre det svært for de nye og mindre køer at finde en hvileplads, hvis båsene kun akkurat opfylder lovkravene.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.