Sponsoreret af TripleA

Den rigtige proteinkilde i startfoderet giver markant større kyllinger

144 gram tungere kylling ved slagt kræver en god start med 35 gram AX3Digest.

Alle kyllingeproducenter ved det: Succes med fjerkræ kræver ekstrem opmærksomhed på selv de mindste detaljer, især i de første levedage, hvor kyllingens fordøjelses- og immunsystem ikke er fuldt udviklede og skrøbelige. Det rigtige startfoder er centralt for kyllingens trivsel og tilvækst i hele dens levetid.

Det handler især om at vælge den rigtige proteinkilde. Ved at erstatte en del af soyaskrå med proteinkilden AX3Digest får kyllingen et sundere tarmsystem, der kan udnytte foderet effektivt. Med 32 gram AX3Digest i kyllingefoderet de første 10 levedage sikres en god og sund start, der holder helt til slagtning. Resultatet er en kylling, der vejer op til 144 gram mere ved slagtning dag 42.

Tabel 1 viser effekt af tre forskellige iblandinger af AX3Digest, sammenlignet med en traditionel foderblanding. 12 % AX3Digest giver 4 % øget fodereindtag og 5% højere vægt. Forspringet holdt helt frem til slagtning, og dermed også mens de fire grupper fik samme foder (dag 11 til 42 ) havde AX3-kyllingen en markant bedre foderudnyttelse.

sponsoreret TripleA

Kilde: Poultry Institute, Chinese Academy of Agricultural Sciences

Derfor vokser AX3Digest kyllingerne mere: AX3Digest styrker udviklingen af et sundt tarmsystem i daggamle kyllinger 

Poultry Institute ved Chinese Academy of Agricultural Sciences, det videnskabelige center for verdens suverænt største kyllingeproducent Kina, har gennemført et forsøg, der testede effekten af raffineret protein, AX3Digest, i det første foder (dag 0 til 10). 

Til forsøget blev der brugt 832 AA daggamle hanekyllinger. Kyllingerne blev inddelt i 4 grupper. De første 10 dage fik kyllingerne foder med forskelligt indhold af AX3Digest (0, 4 %, 8 %, 12 %). Derefter fik alle grupper det samme foder. Halvdelen blev aflivet på dag 10 for at undersøge effekten på tarmudvikling, resten blev slagtet dag 42.

sponsoreret TripleA

Kilde: Poultry Institute, Chinese Academy of Agricultural Sciences

Som det fremgår af Tabel 2 havde udskiftningen af sojaskrå med AX3Digest en signifikant effekt på tarmudviklingen ved dag 10. Tyndtarmen var relativt kortere og lettere med tykkere tarmvæg ved øget inklusion af AX3Digest. Jo mere effektivt, kyllingen kan udnytte foderet, des kortere og lettere er tarmen. Derved bruges en forholdsvis større del af den indtagne energi og protein på muskelopbygning og ikke vedligehold af en stor tarm.

Resultatet viste altså, at AX3Digest er betydeligt mere tilgængeligt for end sojaskrå og dermed hurtig optagelse i tyndtarmen.

Sundere tarm, bedre tilvækst

Nærbilleder af kyllingens tyndtarm viser tydeligt den positive effekt af AX3Digest i form af flere bægerceller (20 %) og en tarmoverflade med længere villi (tarmtrevler). Bægerceller udskiller den mucosa, der beskytter overfladen på tarmen mod bakterier og enzymer. Lange, tynde villi øger tarmoverflade og dermed arealet, der kan optage nærin

sponsoreret TripleA

Faktaboks

AX3Digest®

  • AX3Digest er et raffineret protein med en lav syrebindingskapacitet og pH 4,1
  • AX3Digest øger sundhed, tilvækst og trivelighed hos grise og fjerkræ
  • AX3Digest er et registreret ® varemærke og produceres af TripleA, Hornsyld.
  • TripleA har gennemført en række videnskabelige forsøg med AX3. Følg med i resultaterne i Dansk Erhvervsfjerkræ eller på www.landbrugsavisen.dk/TripleA
  • For yderligere information – kontakt TripleA på tlf 60 11 13 62 eller 60 11 13 64

Emneord

sponsoreret , TripleA

Forsiden lige nu