1.540.161 kvæg i Danmark

41 forskellige racer producerer mælk, kød og naturpleje i Danmark, viser den seneste opgørelse.

Det er forstsat malkekøerne, der trækker læsset, viser seneste opgørelse fra Seges. Alene Dansk Holstein står for næsten to tredjedele af alle køer i Danmark med 891.161 dyr, mens jersey snupper andenpladsen med 140.793 dyr, mens 87.280 Rød Dansk Malkerace giver tredjepladsen.

Opgørelsen viser i alt 1.540.161 stykker kvæg i Danmark pr. 1. marts. Heraf udgør malkekøerne godt 1,1 millioner, mens Limousine er den absolut dominerende kødkvægsrace med 43.000 dyr og dermed et pænt forspring ned til Hereford på andenpladsen med knap 30.000 dyr og Simmental på tredjepladsen med godt 20.000 dyr.

Hvad kødkvægsracerne ikke har i mængde, har de til gengæld i forskellighed, idet der er i alt 35 forskellige kødkvægsracer i Danmark.

Mindste race med blot et enkelt dyr er den spanske Sayaguesa, som i dag er en udryddelsestruet race, der er hårdfør og primært bruges til naturpleje. Men skal Sayaguesa fremover dukke op i opgørelsen som en race i fremgang, kræver det selvklart en mage.

Generelt falder antallet af kvæg i Danmark ca. to procent årligt. Det gælder både malkeracerne og kødkvægsracerne. Hos malkekvæget er hovedårsagen en kombination af mælkekvoter og ydelsesfremgang, hvor det har krævet stadig færre køer at producere den mængde mælk, som kvoten tillod.

Men nu bortfalder mælkekvoten, og så bliver det interessant at se, hvordan det påvirker koantallet fremover.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.