Analytiker forventer korrektion på mælkeprisen i 2017

Palle Jakobsen, analytiker hos Agrocom, vurderer, at mælkemarkedet vil opleve en korrektion i 2017, efter EU-Kommissionen har meldt om fejlslagent salg af skummetmælkspulver.

At det mislykkedes for EU-Kommissionen at afsætte 22.000 ton skummetmælkspulver (SMP) fra interventionslagrene vidner om at splittet mælkemarked. Prisudviklingen på mejeriprodukter er meget forskellige - varekategorier og verdensdele imellem.

Det siger Palle Jakobsen, analytiker hos Agrocom.

"De stigninger, der er set på mælk, handler i høj høj grad om, at det er fedtmarkedet, der er gået i vejret," siger Palle Jakobsen.

Mejerierne skummer derfor mælken, afsætter fedtet til gode priser og sender skummetmælkspulveret ud på et trængt marked.

"På den måde bliver SMP lidt et affaldsstof. Det er også det, der gør, at EU-Kommissionen ligger inde med de 22.000 ton," forklarer Palle Jakobsen.

EU-Kommissionen nægtede at tage imod de tilbud, der gik under 215,10 euro pr. 100 kg.

"Det ligger et låg på SMP. Vi ved nu, hvor meget SMP kan stige, indtil de 22.000 tons er solgt," siger Palle Jakobsen.

Han tænker, at nyheden om de lave priser på SMP vidner om, at mælkemarkedet fortsat har udfordringer foran sig.

"Det kan godt være, at de skal have lille nøk mere i januar, men ellers kan jeg godt forestille mig, der vil være vandrette eller lidt vigende  priser hen mod forsommeren," siger analytikeren.

Plejer man ikke at sige, at stigningerne hos landmanden kommer forsinket?

"Jo, det er også derfor jeg siger, at det kan godt være, at der er en stigning mere i afregningsprisen, inden vi ser en korrektion," siger Palle Jakobsen.

Han understreger, at en korrektion inden for hans definition ikke behøver være et stort fald, men kan være alt, lige fra at prisen falder markant, for relativt hurtigt at gå i vejret igen, men også til at gå vandret. En vandret korrektion vil typisk tage længere tid, siger han.

"Korrektioner er altid svære at forudse, hvordan ser ud," understreger Palle Jakobsen.

Men ofte ser man korrektioner ske fra et højt niveau, men mange vil jo mene, at det nuværende niveau blot er et mere normalt, efter prisen har været ekstremt lav - og at der snarere er brug for yderligere prisstigninger?

"Det er også derfor, jeg har en forventning om, at 2018 til 2020 vil være en rigtig god periode, og det er fordi, at vi ikke er færdige med at se lukninger af besætninger endnu. Mælkeprisen skal ikke falde meget, før nogle står under vand igen – og så vil der være nogle, der vil sige, at nu gider vi ikke mere. Det betyder, at der i sidste halvdel af 2017 eller 2018 vil mangle mælk, og så er der igen rigtig gode muligheder for en opadgående retning igen," siger Palle Jakobsen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.