Arla: Knaphed på mejerimarkeder driver mælkeprisen op

Især de fedtholdige produkter er i stor efterspørgsel.

Efterspørgslen er større end udbuddet på de globale mejerimarkeder lige nu, når det kommer til de fedtholdige produkter.

Det forklarer de markante stigninger i mælkeprisen pt., forklarer chef for Arlas globale råvarehandel Thomas Carstensen.

”Lige nu er der decideret knaphed med udsættelse af ordrer. De ordrer, man kan udsætte, udsættes til mellem jul og januar,” forklarer Thomas Carstensen.

I dag, fredag, har Arla meldt, at de udover december måneds prisstigning på 15 øre kan give ”lignende stigning” i januar.

December traditionelt en travl måned, hvor mange laver fed julemad.

”I januar ser vi jo typisk en lille nedgang i forbruget af fedtholdige produkter, det korreleer med nytårsfortsætterne, vil jeg tro, men vi ser i år et ganske fornuftigt eksportpotentiale,” forklarer Thomas Carstensen.

”På udbudssiden har vi selvfølgelig et mindre udbud i Europa, men vi begynder at se de samme tendenser fra Oceaninen – Australien og New Zealand - hvor seneste melding fra New Zealand er, at 16/17-produktionen falder med over syv procent. Når vi ser, at Europa reducerer eksporten, så kan vi se, at udbuddet på verdensmarkedet falder med hele tre procent, og normalt stiger forbruget to procent. Det driver selvfølgelig et aftræk på salgssiden,” siger Thomas Carstensen.

Kinesere tilbage på GDT

Fonterras mejeribørs, Global Dairy Trade (GDT), er steget kraftigt de seneste måneder. Siden marts, hvor prisindekset var på 628, er priserne steget med 67 procent.

”Uden at drive det helt op, vil jeg sige, at Kina igen er en meget aktiv spiller, især på GDT, hvor de anslået i dag tager 40-50 procent af udbudsmængderne, hvor de tilbage i juli og maj måned stod for 15-20 procent. Derudover ser vi, at resten af Asien er meget aktivt.”

”Vi har haft en lang periode hvor der i Opec-relaterede lande har været en meget svag i afsætning. Vi synes, vi ser en lille bedring i Mellemøsten,” siger Thomas Carstensen, som dog også siger, at de nordafrikanske lande stadig er meget passive.

Status er, at det især er fedtpriserne i Europa, der driver markedet. Den lavere mælkeindvejning har drevet smørpriserne op i en fordobling siden i sommer, mens flødepriserne er mere end fordoblede.

”Jeg tror, at dette i første grad startet af Europa, men også understøttet af det, der sker i verden. Det er værd at hæfte sig ved, at produktionsfaldet i New Zealand ikke skyldes dårlig vejrlig, men at mælkeprisen har været meget dårlig. Det betyder, at de new zealandske landmænd har ændret foderet og reduceret ydelsen pr. ko,” siger Thomas Carstensen.

Han ser altså et godt marked den næste tid.

”Udsigterne for de kommende måneder ser ud til at være positive,” siger Thomas Carstensen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.