DLG: Kornpriserne kan skyde i vejret

Her er DLG's Markedsorientering Korn.

Af prokurist Rolf Pedersen, DLG

Intet er bundløst, men hvornår vender det?

Siden nytår har de europæiske kornmarkeder generelt været i negativt terræn, og det er nok kommet bag på de fleste, hvor langt priserne er kommet ned. Vi ved alle, at der er rigelige forsyninger af korn globalt set, men prisfaldet er i høj grad også hjulpet på vej af råoliens prisfald. Råolie har overalt været i fokus, og et prisfald i år på 15% har sat dagsordenen for mange andre markeder. De europæiske kornpriser har i år mistet mellem 5 og 10% afhængig af, hvor i EU vi er, og de ledende aktieindeks kloden rundt har mistet mellem 8 og 12%.

Negative input står i kø

Det skorter ikke på negativt input til kornmarkedet. Kina registrerede i januar tilbagegang i industriproduktionen for 11. måned i træk. Baltic-fragtindeks er faldet til ny bundrekord. ”Line up” af skibe i de franske eksporthavne er faldet. Iran har netop meddelt, at de stopper import af hvede i et år for at nedbringe deres egne lagre. Kloden rundt er der pt. ingen trusler fra vejret. Matif sætter for tiden næsten daglige nye bundrekorder på hvede og majs. Egypten afviste i sidste uge 63.000 tons fransk hvede grundet indhold af meldrøjer. Egypten fik i går ikke et eneste tilbud på hvede ved deres tender, og det er første gang i mands minde, at det er sket. Hverken Nordamerika, Sydamerika, Australien, Sortehavet eller EU havde mod på at tilbyde hvede med 0% meldrøjer. Hvor skal fransk hvede så hen? 

Egypten har lavet selvmål

Der foregår i øjeblikket en besynderlig intern kamp mellem det egyptiske landbrugs ministerium på den ene side og GASC, som er en del af det egyptiske forsyningsministerium, på den anden side. Landbrugsministeriet insisterer på nultolerance af meldrøjer, og GASC vil fastholde den hidtidige grænse på max. 0,05%. Landbrugsministeriet påstår, at der pågår forhandlinger med et unavngivet land om køb af 3 mio. tons hvede med 0% meldrøjer, men det betragtes i markedet som spil for galleriet. Intet land har tydeligvis mod til at kaste sig ud i et sådant eventyr. Landbrugsministeriet har tilsyneladende vundet den interne egyptiske kamp – i denne omgang. Omverdenen betragter det dog som et kæmpe selvmål. Fortsættelse følger.

Blikket vendes mod ny høst

Vi er nu kommet ind i februar, hvor fokus ofte rettes mod den nye høst. Forsyningen af gammel høst er på plads, og der er rigeligt udbud af både hvede og majs. Vi er dog langt fra kommet ud af vinteren på den nordlige halvkugle, og der vil i en rum tid endnu være fokus på eventuelle udvintringsskader. Det er vores vurdering, at fondene sidder klar til at gå long, og de venter bare på en god vejrmæssig indikator eller anden katalysator til at sende priserne i vejret.

 

Ansvarsfraskrivelse (Disclaimer & Disclosure)
”Informationerne i denne markedskommentar er udarbejdet af DLG, som ikke påtager sig noget ansvar for eventuelle dispositioner foretaget på baggrund af informationerne, herunder som følge af eventuelle fejl eller udeladelser. Markedskommentarerne afspejler DLG’s vurdering på et bestemt tidspunkt, og denne vurdering kan efterfølgende ændres uden varsel. Kommentaren skal ikke opfattes som et tilbud eller en anbefaling om køb eller salg.”

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.