Friesland: Landmænd skal lade flere penge stå i mejeriet

En række større ændringer kan være på vej i Arla-rivals mælkepriser.

Lad flere penge stå i selskabet.

Sådan lyder forslaget nu fra andelsselskabet FrieslandCampina til de hollandske og belgiske andelshavere i en større anlagt reform af mælkepriserne.

Samtidig skal det være slut med mængdebonusser til de største producenter og også sæsontillæg. Derimod skal græstillægget øges, så flere køer kommer ud af staldene på de hollandske og belgiske marker.

Forslagene er endnu ikke vedtagne, men skal diskuteres blandt andelshaverne frem til nytår.

»Det er vigtigt for vores andelshaveres succes og kontinuitet på bedrifterne, at andelsselskabet og virksomheden bliver ved at klare sig godt og skaber forbedringer på både kvalitet, transparens, bæredygtighed og afgræsning,« konstaterer Piet Boer, der er bestyrelsesformand i andelsselskabet.

Størst omtale skal der nok blive af forslaget om, at andelshaverne skal lade flere penge blive stående i virksomheden. Fra at lade 45 procent af overskuddet efter årets afslutning blive stående i egenkapital i selskabet, skal det fremover være 55 procent, foreslår bestyrelsen.

»Denne fortsatte styrkelse af vores solvens vil understøtte strategien om at fortsætte med at investere i brands, personer og markeder for at optimere værdiskabelsen for andelshavermælk,« skriver selskabet i en pressemeddelelse.

FrieslandCampinas system kan ikke helt sammenlignes med Arlas, men signalet er ikke til at tage fejl af. En større del af overskuddet efter den løbende mælkepris, skal blive i selskabet for at blive investeret i ny og forbedret afsætning af andelshavernes mælk.

Flere køer på græs

I 2015 var 77,9 procent af de 12.618 andelshaveres køer på græs i løbet af året, men FrieslandCampina ønsker at hæve det antal til 81,2 procent i 2020. Derfor vil man hæve afgræsningstillægget med 50 eurocent per 100 kg mælk (4 øre per kg), sådan at man kommer op på de 11 øre per kg. Det sker, fordi der er en efterspørgsel, påpeger selskabet.

Mængdetillægget sløjfes derimod, lægger bestyrelsen op til.

»Da det blev sat i gang var det for at fastholde en afbalanceret fordeling af andelshavere og for at forblive attraktive til store mælkebedrifter. Evalueringen af tiltaget viser, at det ikke længere tjener dette formål,« skriver selskabet og tilføjer:

»Samtidig foreslås det at sænke sæsontillægget til 0 Euro, fordi de fleste landmænd ikke inddrager det i, hvordan de tilrettelægger deres forretning og produktion.«

Forslagene skal diskuteres frem til december, hvorefter selskabet forventer at tage beslutning om de fremtidige retningslinjer.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.