Hjemmevalsede rapsfrø fungerer fint som klimavenligt fedt 

På Vester Klinkby fungerer hjemmevalsede rapsfrø i foderplanen uproblematisk for både ejer og køer. 

Raps som fedtkilde i kvægfoder fungerer fint i praksis og ved at bruge formalet raps i foderet, kan man producere en sundere og mere klimavenlig mælk. 

Det skriver KvægNyt.

10 landmænd er ved at afprøve formalede rapsfrø i samarbejde med Seges, og Jeppe Skovgaards  240 DH-køer på Vester Klinkby har kvitteret for formalet raps som en fast del af foderplanen. 
En af udfordringerne med rapsfrø er imidlertid, at de skal knuses før opfodring, og at det er hårde og meget olieholdige frø. 

Nemt og uændret ydelse

For Jeppe har det nye fodermiddel dog vist sig at været uproblematisk at arbejde med. 

”Vi har fået lavet et rigtigt godt setup. Frøene køres op i en valse med en snegl og valses ned på betongulv, hvor valsemassen er lige til at samle op og smide i blanderen med en gummiged,” forklarer Jeppe.

Han valser til omkring en uges behov ad gangen. Han er dog spændt på, hvordan det går, når vejret bliver lidt varmere.

”Måske bliver de olieholdige frø så lidt mere klistrede at have med at gøre, så vi må lave lidt mindre ad gangen,” fortæller Jeppe. 

Det er firmaet Moderne Kornbehandling, som også er med i projektet, der har stillet valsen og den tilhørende elstyring af snegl og valse til rådighed. Efter forsøget forventer Jeppe at købe valsen. 

Rapsen udgør 8-900 g/ko/dag i foderplanen og har ifølge Jeppe Skovgaard ikke ændret på køernes ædelyst. Det samme gælder ydelsen, som fortsat ligger på 11.600 kg EKM ved to daglige malkninger. 

Efterlyser gulerod for klimavenlige tiltag 

For Jeppe lå det lige til højrebenet at deltage i forsøget, idet han har 75 hektar med raps i år. 

”Jeg synes, det er spændende at prøve den nye fodring, fordi raps er noget, vi selv kan dyrke. Jo mere vi kan hæve vores selvforsyningsgrad, jo bedre er det for klimaet,” mener han. 

Så længe prisen på raps er god, forventer han dog at sælge den. 

”Men hvis raps ikke havde været dyr, ville jeg helt klart fortsætte med det i foderplanen. Men det skal jo hænge sammen,” lyder det fra Jeppe. 

Derfor håber han også på, at der med tiden kommer en merpris på mælken for klimavenlige tiltag. 

Klimaeffekt og smag er næste skridt

Der samles data ind fra de 10 bedrifter for at op gøre effekt på ydelse, foderoptagelse og omkostninger.

Desuden skal der laves nøjagtige beregninger af effekten på klimaaftrykket, altså hvor meget metanudledningen er reduceret. 

Endelig vil der blive set på, hvilken effekt rapsfrøene har på mælkens fedtsyresammensætning og smag.

Det sker i samarbejde med Aarhus Universitet og Arla Foods.

Kilde: KvægNyt 6
 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.