To kalveproducenter deler førstepris - dødelighed på nul

24 besætninger med i alt 6.800 kalve har deltaget i konkurrence - og nu er vinderne kåret.

I det seneste år har 24 besætninger med i alt 6.800 kalve deltaget i Skovbjerg Dyrlægeteams konkurrence om at opnå den laveste kalvedødelighed. 

Konkurrencen er nu afsluttet med kåring af vinderne, oplyser arrangørerne i en pressemeddelelse.

Vinderne af laveste kalvedødelighed blev Frederik Uhre og Ole Løvlund - begge med en dødelighed på nul procent. På tredjepladsen kom Torben Jessen.

Årets højdespringer blev Henrik Søgaard, som har reduceret dødeligheden med 8,3 procent. På andenpladsen kom Ole Løvlund og på tredjepladsen Ole Hansen.

Alle de medvirkende besætninger reducerede kalvedødeligheden i løbet af konkurrencen, og den faldt i snit fra 5,7 procent til 3,5 procent. Hver måned har besætningerne fået tilsendt de foreløbige resultater, og den enkelte landmand har kunnet se, hvor godt han stod i konkurrencen.

Stor motivation

Anders Lau fra Søgaard siger:

"Det har været en stor motivation at være med - både for mig og mine medarbejdere. Vi har haft nogen, der hjalp os med at holde os op på statistikkerne og vores udvikling.

Vi havde allerede inden konkurrencen reduceret vores kalvedødelighed markant, men nu flyttede vi os lige yderligere 8,3 procent ved at give kalvene mere plads, rene skåle og sikre at de altid ligger tørt - ligesom vi i dag griber meget tidligere ind, hvis der er det mindste tegn på, at en kalv er syg," siger Anders Lau i pressemeddelelsen.

Man kan gøre meget selv

Skovbjerg Dyrlægeteam tog initiativ til kalvekonkurrencen, der ved hjælp af ny viden, netværk og konkurrence-elementet har reduceret kalvedødeligheden blandt de deltagende besætninger.

"Jeg er simpelthen så stolt over mine landmænd," siger kvægdyrlæge Anne Skovbjerg, der driver Skovbjerg Dyrlægeteam, og hun fortsætter:

"Kalvedødelighed er en stor udfordring for mange kvægbesætninger, og det er der mange grunde til. Men der er også meget, man kan gøre, og det var dét, vi ville vise med konkurrencen."

Kalvekonkurrencen blev skudt i gang i januar 2017 med et opstartsmøde hos Skovbjerg DyrlægeTeam. Senere har der været besøg hos en slagtekalvsproducent, et besøg af Liza Rosenbaum, professor fra Landbohøjskolen, og Lars Pedersen fra Seges, samt besætningsbesøg.

Hele året har netværk, indbyrdes konkurrence og mere viden været omdrejningspunktet for at sikre, at flere kalve overlever, fortæller Anne Skovbjerg

Landmændene og deres medarbejdere har desuden delt viden og gode tips med hinanden i en lukket Facebook-gruppe.

Gode initiativer i hverdagen og viden

"Der er rigtig mange små ting i hverdagen, landmanden kan gøre for at reducere kalve-dødeligheden.

Det er alt lige fra hygiejne, for eksempel at få kalveboksene vasket - også selvom man ikke lige kan bruge højtryksrenseren - at give kalvene dækkener på når det er koldt, at give dem ekstra mælk for at de kan opretholde tilvæksten og immunforsvar og mange andre ting," siger Anne Skovbjerg.

Også ny og opdateret viden om fx diarre forårsaget af parasitter og gode råd til, hvordan man håndterer det i praksis, har været en del af forløbet i kalvekonkurrencen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.