Landmand har knækket koden til lavt antibiotikaforbrug: Holder kalvene i samme boks, til de er fire måneder

Jo mindre man blander kalvene fra starten, des mindre spreder man eventuelle sygdomme hos dem.

Antibiotikaforbruget hos Pia og Gert Andersen på Langeland taler sit eget sprog. ADD-værdien (1,07), der siger noget om antibiotikaforbruget i deres slagtekalvebesætning, er tæt på kun at være en tredjedel af, hvad den gør for gennemsnittet af tilsvarende besætninger ifølge DMS. Resultaterne kommer dog ikke af sig selv.

- Vi prøver at få fra så få forskellige besætninger som muligt, og når vi får dem, deler vi dem op efter, hvor de kommer fra, så de ikke bliver blandet mere end nødvendigt, siger Pia Andersen.

Diarré og lungelidelser er de hyppigste sygdomme.

Kalvene går i bokse syv og syv, og de bliver i babyafdelingen, som hun kalder den, til de er fire måneder gamle.

- På det tidspunkt er de mere modstandsdygtige end tidligere. Vi har også prøvet at flytte dem i tre-måneders alderen, men det var ikke godt, siger hun.

I virkeligheden begynder forebyggelsen allerede ved valget af leverandører.

- Der er besætninger, vi ikke vil have fra, siger hun.

I 75 procent af tilfældene henter de selv kalvene fra leverandørerne. Det sikrer fokus på smitte og minimerer den smitte, der kan opstå ved transporten.

Gode rutiner

Smitteforebyggelsen bygger også på gode rutiner.

- Mit motto er aldrig at springe over, hvor gærdet er lavest. Aldrig, siger Pia Andersen.

Hun har en dygtig kalvepasser, men er selv med om eftermiddagen og passer dem også i weekenden.

- Hvis der er mange forskellige medarbejdere om det, bliver det aldrig det samme, siger hun.

Det gælder om at have øjnene med sig. I forbindelse med fodring holder de øje med, at alle dyr kommer op at drikke. Rejser de sig ikke, ved man, at de er syge. Så skal der selvfølgelig gøres noget.

- Vi behandler med antibiotika, når det er nødvendigt, og jo tidligere vi fanger et problem, des mindre skal der til at kurere dyrene igen, siger hun.

Pia Andersen holder også øje med udviklingen i nøgletallene ved at sammenligne sig med andre slagtekalveproducenter i DMS hver måned.

- Det giver et ekstra incitament til at gøre det godt, vi er ikke tilfredse, hvis vi ikke ligger i den gode ende, siger hun.

Et udbrud af influenza i november gav dog et tilbageslag, der var til at tage og føle på, men nøgletallene har bevæget sig den rigtige vej siden.

Influenza

I modsætning til mange andre bruger Pia Andersen ikke vacciner til at forebygge sygdomme hos slagtekalve.

- Det har vi ikke haft brug for. God pasning er det vigtigste, og det har jeg 40 års erfaring med, siger hun.

På fodersiden går de op i høj kvalitet. Mælkepulveret er gul og rød E-lac. Desuden får kalvene frisk hø, fra de er små. De større kalve får valset korn fra gastæt silo blandet med en god kraftfoderpille. Endelig får kalvene græsensilage, fra de er tre måneder gamle, og det har de praktiseret i 15 år. Det er afpuds fra frøgræsmarker

- De elsker det!, lyder det fra Pia Andersen.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.