Mælkeproducent blev vild med stripper-værktøj

Stripperen hjælper André Kleistra med at dele næringsstofferne i gødningen op, så han kan udnytte den mere effektivt.

Når André Kleistra og Jelle Heida, der driver landbrug i den hollandske provins Friesland, splitter gødningen op i kvælstof, fosfor og kalium, kan planterne udnytte den bedre, og tabet til omgivelserne bliver mindre. Derfor er André Kleistra blevet helt vild med det, han kalder en stripper, som mere officielt hedder en nitrogenstripper, og som gør arbejdet.

I tykt og i tyndt

Når den afgassede gylle forlader biogasanlægget på den frisiske kvæggård,, bliver den separeret i tykt og i tyndt. Den faste del indeholder kun lidt kvælstof, mens det meste er fosfor, der nu kan doseres uafhængigt af kvælstof og kalium.

Den flydende del, der er tilbage, tager stripperen sig af. Den tynde fraktion opvarmes - hos André Kleistra med strøm fra solpaneler på taget - hvorefter ammoniakken vil fordampe. Derefter sprøjtes en syre på, så kvælstoffet udfælder sig som ammoniumsulfat og ammoniumnitrat i en væske, hvor det er plantetilgængeligt kvælstof. Den flydende fraktion, der er til overs efter opvarmning og afdampning af kvælstof, er fattig på kvælstof, men rig på kalium. Dermed kan de tre fraktioner og tre næringsstoffer tildeles mere uafhængigt i marken, og der han kan udnytte egen gylle bedre.

- Vi vil gerne drive et cirkulært landbrug. Derfor er det vigtigt for os at kunne udnytte så stor en del af vores egen gødning som muligt og ikke skulle købe handelsgødning for at få tildelingen til at passe til planternes behov, siger han.

Mindsker emission

Samtidig mener André Kleistra, at han mindsker tabet af ammoniak til omgivelserne og minimerer udledningen af metan ved processen gennem biogasanlæg og nitrogenstripper.

Det er vigtigt i en situation, hvor det hollandske landbrug, byggeri og industri nærmest er gået i står, fordi al ny udvikling kræver kvælstoftilladelser, der skal komme fra andre producenter. 

Biogasanlægget investerede han i sidste år. Det er et gårdbiogasanlæg, og gassen opgraderes til naturgas og sendes ud på nettet. Gårdbiogasanlæg spreder sig blandt nederlandske landmænd. Input er kun gødning fra bedriften selv, og der må ikke anvendes afgrøder i anlægget. Især dybstrøelsen er rig på gas, men økonomien hænger også i høj grad på klimacertifikater, der kan sælges.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.