Mælkeproducent med 1.100 køer: Det har været over 30 grader i 5 uger 

Blog fra malkebedriften: Varmeste dag siden 1936 og temperaturer over 30 grader i fem uger, præger køerne hos Leo Hansen i Estland.  

Af Leo Hansen - fortalt til Frederik Thalbitzer

Pyh ha, det er godt nok varmt. Det er normalt, vi har et par uger med hedebølge, men nu har vi haft det i fem uger, endda med en varmerekord.  

Det kan selvfølgelig mærkes på køerne. Heldigvis fik vi ventilatorer sidste sommer og i malkestalden overbruser vi køerne med koldt vand. Hvis vi ikke havde kunnet det, ville jeg have haft mange flere syge køer. Og selv om vi har de to ting er det lige på grænsen til at være for varmt.  

Ydelsen ligger 1-2 kg under det normale og fedtprocenten ligger 0,2 til 0,3 procent under det normale her i den varme periode. Køerne bruger meget tid, hvor det står og puster i stedet for at ligge ned og tygge drøv. Især om eftermiddagen.  

Nyrenoverede stalde er bedst 

Heldigvis har vi isoleret tag i kælvningsstalden. Det hjælper. I de to nyere stalde har vi tag af teltduge. Det er et uisoleret, hvidt tag, men bedre end eternitplader. I den gamle russerstald, der ikke er renoveret og har uisoleret tag, er der allervarmest.  

Dyrene trives bedst i de nyrenoverede stalde, der ligner danske stalde. Der er masser af lys og luft og nu sand i sengebåsene, hvilket også er køligere for køerne end dybstrøelse. De giver mere mælk i de to nyrenoverede stalde.  

Det skal dog siges, at det er de senlakterende køer, der går i russerstalden.  

En af de nye stalde med sand i sengene og hvidt tag.

Hårdt for kalvene 

Varmen er også hård ved de små kalve. De trives ikke, som de skal, men kommer lidt bagud. Varmen kan vi ikke stoppe, men vi må gøre, hvad vi kan for, at de indhenter det forsømte igen senere ved at sørge for, at de har det så godt som muligt foder og opstaldningsmæssigt. 

Foder 

Vi kan godt styre foderet uden at det bliver for varmt. Vi gør ikke noget ekstraordinært, men holder stakken pæn og fin hele tiden, så den ikke tager varme. 

Ferietid 

Ellers er tiden præget af, at vi på skift holder ferie. Lige nu er det mest staldfolket. 

Markfolkene havde ferie omkring Skt. Hans, som er en meget stor højtid herovre, hvor mange ønskede ferie i ugen op til og ugen efter. Det er godt, for så er de tilbage nu, hvor der er travlt med at snitte ærtehelsæd. Vi forventer 5.000 FEN pr. hektar, og det er et normalt, godt udbytte i ærtehelsæd i Estland.  

Kvaliteten ser fin ud, det ser appetitligt ud og dufter godt.  

God jord 

På trods af hedebølgen står afgrøderne fint, også selv om vi ikke har fået vand længe. Men vi fik jo så rigeligt i maj, og det har de altså haft glæde af længe. Jorden er noget, der minder om JB4 og der er et kalkunderlag, så jorden holder godt på vandet. Derimod kunne jeg forestille mig, at kornet bliver tvangsmodnet af varmen, og det vil koste lidt udbytte. Vinterrapsen står godt og majsen står rigtig godt i år. Den blomstrer lige nu. Den trives i varmen, og det er godt, for vi har oftere problemer med om den når at blive klar til høst. Jeg vil gerne have vand nu, men mangler det dog ikke akut. Men bliver varmen ved, kommer vi selvfølgelig til at mangle vand.

I den gamle stald er der monteret bagkant på båsene og fyldt op med sand.

Faktaboks

Fakta

  • Gården Oü Härjanurme Mõis  ligger ved Estlands næststørste by, Tartu
  • 1.100 køer, Holstein
  • Mælkeydelse 12.000 liter mælk leveret 
  • 4,05 fedt 3,45 protein
  • Leverer til det finske mejeriselskab Valio 
  • 1.800 hektar konventionelt drevet, deraf 1.000 hektar grovfoder og resten er byg, hvede og vinterraps
  • 40  ansatte i alt, 26 i stalden, deraf er der to i malkestalden plus en der henter køer døgnet rundt
  • Ejer: DanEsti
  • Driftsleder: Leo Hansen, 44 år

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.