Markante gevinster ved krydsning - mere mælk fra mindre foder

Krydsninger producerer samme mængde værdistoffer i mælken på fem til otte procent mindre foder og er i tilgift lidt mindre og mere sunde, viser næsten 20 års amerikanske studier.

Det bliver til mange penge«.

Sådan sammenfattede professor Bradley Heins erfaringerne med omkring 20 års forsøg og forskning med krydsninger i USA, da han fornylig gæstede Danmark.

Det ganske store datasæt viser som det vigtigste resultat, at krydsningerne producerer samme mængde værdistof som renracede holstein, men har et knap fem procent lavere foderoptag.

Denne forskel i fodereffektivitet opgjorde Bradley Heins til en værdi på små fire danske kroner pr. ko pr. foderdag.

Bradley Heins er leder af den økologiske forsøgsfarm på University of Minnesota, men resultaterne stammer primært fra store besætninger med 700-3.000 køer i Californien og Montana, og der er primært tale om holstein i rotationskrydsning med racer som montbeliarde, Viking Red, Scandinavian Red og i de senere år ProCross-konceptet. Viking Genetics har støttet en del af forsøgene og forskningen.

Mindre, men tungere

Krydsning var blevet en del af svaret på en række amerikanske holstein-udfordringer med kælvningsbevær, faldende frugtbarhed, flere sygdomsproblemer og især et stigende antal døde køer (over otte procent) samt stigende risiko for indavl.

Krydsningerne har i gennemsnit 12 færre tomdage og generelt markant bedre frugtbarhed, og fem procent flere overlever til anden laktation end de renracede holstein. Krydsningerne er i gennemsnit seks kg tungere end de rene holstein, men er fire cm lavere i forkroppen og to cm bagpå. Vægtforskellen øges en smule for ældre køer.

Størrelsen er interessant i forhold til mange lidt ældre stalde, hvor krydsningerne vil få lidt bedre plads.

Også på celletallet skiller krydsningerne sig fordelagtigt ud.

Bradley Heins nævnte, at krydsningskøerne især er interessante for økologerne på grund af den højere fodereffektivitet og bedre sundhed og reproduktion i forhold til renracede holstein.

»Men krydsninger bør også overvejes af andre, som ønsker nemme, sunde og omkostningseffektive produktionskøer. Med streg under produktion«, tilføjede han.

Faktaboks

Danske krydsninger

  • I Danmark er der godt 11,8 procent krydsningskøer mod ca. 6 procent i USA. 
  • Kigges alene på førstekalvskrydsninger, udgør de 12,5 procent i konventionelle besætninger og 20 procent hos økologerne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.