Naturkød bliver økologisk

Foreningen Smag på Landskabet, der arbejder på en national mærkningsordning for naturkød - kød fra dyr, der plejer naturarealer - har besluttet, at kødet fremover skal være økologisk.

Foreningen Smag på Landskabet har længe ledt efter en katalysator, som kan få gang i afsætningen af kød fra dyr, der har plejet den danske natur, til en pris, som kan skabe økonomi i naturpleje. Den katalysator er blevet økologi.

"Vi er sikre på, at økologien er den løftestang vi mangler, for at naturplejen i Danmark kan få løst de udfordringer, der i øjeblikket spænder ben for succes med naturpleje. Ikke mindst den udfordring, der hedder at få nok for sit kød til, at naturpleje kan betale sig," siger Ole Sørensen, bestyrelsesmedlem i Smag på Landskabet.

Foreningen arbejder på at etablere en national mærkningsordning for naturkød under navnet ”Det´ Naturkød”, som gør det lettere for forbrugeren at identificere kød og kødprodukter, som stammer fra dyr, der har afgræsset naturarealer.

Kravene til kødet er at dyr hovedsagelig skal have afgræsset naturarealer. Kødet skal krogmodnes minimum to uger for kalve og tre uger for kvier, stude og køer. Intet stivelsesfoder (korn og majs).

Det nye er kravet om økologisk autorisation.

" Kravet skal forstås på den måde, at alle medlemmer, der ikke allerede er økologer, kan få hjælp til omlægning (omlægningstjek). Ligeledes vil bestyrelsen for Smag på Landskabet arbejde benhårdt for at fjerne eventuelle barrierer, der modarbejder hinanden i økologi og naturpleje, siger Ole Sørensen.

Bestyrelsen gør dog opmærksom på, at det ikke er et krav, at man skal være økolog for at være medlem af foreningen, kun for at kunne levere under mærket ”Det Naturkød”.

"Vi arbejder jo for bedre rammevilkår for alle naturplejere, hvor Smag på Landskabet allerede har sat sit tydelige aftryk ift. de forbedrede rammevilkår, der er gældende for 2015," siger Ole Sørensen.

 

I 2015 bliver der givet tilskud til 28.400 hektar naturarealer og 6.600 hektar opnår ikke tilskud. Der er dog et langt større areal, der ikke bliver plejet, formentligt i omegnen af 300.000 ha. Der er derudover et ikke ubetydeligt areal, der ville være langt bedre økonomi i at udlægge med vedvarende græs til afgræsning, hvis udfordringerne med afsætningen løses.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.