Nu er registrering af klovproblemer blevet lettere

Nyt program gør det let selv at registrere problemer med klove, så man kan få fulgt op på dem. Det er fortsat mindre end hver anden, at der registreres klovproblemer.

Der er penge i gode klove hos køerne, og vil man sætte ind med den optimale indsats mod klovlidelser, er der god hjælp at hente i besætningens klovregistreringer.

Seges har med et ny klovregistreringsprogram gjort det lettere at registrere klovproblemer, så man kan følge op på problemerne i tide.

En analyse af klovregistreringerne viser hvilke klovlidelser, der forekommer hos de enkelte dyregrupper, hvordan den enkelte lidelse udvikler sig gennem laktationen og dermed, hvor det vil være fornuftigt at intensivere indsatsen.

»Det er et spørgsmål om at være mere målrettet«, siger dyrlæge Peter Raundal, Seges HusdyrInnovation.

Klovregistreringerne afslører hvilken form for klovlidelser, der er den primære udfordring i besætningen, og hvad indsatsen dermed skal være.

»Det er jo rigtig ærgerligt at investere i en klovvasker for derefter at finde ud af, at man har ret godt styr på digital dermatitis, men har et hav af hornrelaterede lidelser«, forklarer Peter Raundal.

Nemt at registrere

Ifølge dyrlæge og klovekspert Kurt Bach, VikingDanmark, er det nye klovregistreringsprogram gjort meget mere tilgængeligt for den enkelte landmand.

»Før krævede det en speciel tablet og et login, men nu kan man bruge en almindelig tablet, der ikke koster alverden, og et nyt program med DMS-login, så det er nemt for den enkelte, der lige behandler en ko, at registrere problemet«, siger han.

Det nye program hedder Nordic klov-app.

Kurt Bach anbefaler, at landmænd, der selv beskærer klove, får gjort noget ved registreringerne.

»Det vigtige er, at det er det værktøj, vi har til at kommunikere med rådgiveren om klovsundheden. Skal man have kvalificeret rådgivning, må man have overblik over besætningen. En tur gennem besætningen er ikke nok til at se, hvad der er galt, der er brug for systematisk registrering, så rådgiveren også kan se, hvad der sker mellem besøgene«, siger han.

Læs mere om klovpleje og klovsundhed i Magasinet Kvæg, som udkommer i næste uge.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.