Ny krisepakke på vej til EUs mælkeproducenter i juli

EU-Kommissær Phil Hogan vil på næste ministerrådsmøde i juli fremlægge forslag til en krisepakke nr. 2 til Europas mælkeproducenter. Indholdet endnu ukendt.

EUs irske landbrugskommissær Phil Hogan stillede i dag endnu en krisepakke til de europæiske mælkeproducenter i udsigt. Det skete, da EUs landbrugsministre mødtes til rådsmøde i Luxembourg.

Hvor stor, og hvordan den vil blive udformet endsige finansieret, er dog endnu uklart, oplyser den danske miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, som deltog i mødet.

»Kommissæren kom, i et svar til de lande, der ønsker stærk udbudsstyring med noget, der minder om kvoter, med en bemærkning om,  han i juli vil komme med en pakke. Hvad den kommer til at indeholde, ved vi ikke. Men Kommissæren skal finde en løsning, der ligger mellem yderpunkterne i de forskellige holdninger blandt EU-landene,« siger Esben Lunde Larsen.

Dansk position

Esben Lunde Larsen benyttede rådsmødet til at understrege den danske regerings position:

At Danmark er modstander af at hæve loftet for statsstøtte til mælkeproducenter og af tvungen udbudsstyring via obligatoriske ophørsordninger.

»Ingen danske landmænd vil få glæde af, at man ændrer de såkaldte de minimisregler med et hævet loft for national støtte. Det spor, vi følger fra dansk side er, at gode, solide danske produkter kan komme ud på flere markeder,« siger Esben Lunde Larsen.

EU-betalt ophør

En række lande har efterspurgt en EU-finansieret ophørsstøtte til mælkeproducenter, evt. finansieret med midler fra den såkaldte krisereserve.

I så fald går pengene fra alle landmænd og alle driftsgrene, og det er muligvis det scenarie, der tegner sig, vurderer Esben Lunde Larsen.

Det ønske støtter den danske regering af flere grunde ikke, fastslår han.

»Vi har svært ved at se fornuften i at afskaffe kvoterne i 2015 for så at give ophørsstøtte året efter, i 2016. Og hvordan sikrer vi, at ophørsstøtte til landmand A ikke bare resulterer i, at landmand B øger sin produktion?«

Vil sondere

Det næste ministerrådsmøde finder sted 18. juli, og tiden frem til da, vil Esben Lunde Larsen og hans embedsmænd benytte til at føre sonderinger med EU-Kommissionen.

»Vi vil bruge tiden til at se, hvor mange af de danske synspunkter, vi kan komme igennem med. På den anden side må vi jo acceptere, at systemet fungerer, som det gør.«

Blik for Danmark

Esben Lunde Larsen har dog allerede nu en anelse om, at den kommende krisepakke ikke bliver efter dansk smag.

Til gengæld antydede landbrugskommissær Phil Hogan ved ministerrådsmødet, at han vi se på de problemer, som lande med særlig stor eksport til Storbritannien står overfor på grund af briternes udtræden af EU, Brexit.

»Phil Hogan kom med en tilkendegivelse om, at han har blik for Danmark, Irland og Holland, fordi vi har en meget stor eksport til det britiske marked,« siger Esben Lunde Larsen.

"Det var en interessant tilkendegivelse, som Kommissæren vil vende tilbage til i juli.  Men hvad det er, han  har i tankerne, har jeg ingen idé om. Det er noget af det, vi allerede nu kommer til at grave mere i."

Brexit svækker Danmark

Esben Lunde Larsen tilføjer, at han ikke ved, om kommissæren her har en slags »afbigt« for andre ting i tankerne.

Under alle omstændigheder er Storbritanniens udtræden af EU et stort tab for danske landbrugsinteresser, vurderer han.

»Brexit betyder, at Danmark mister en vigtig, landbrugspolitisk allieret. Den danske, markedsorienterede position er svækket. Derfor skal vi nu til at vurdere på, hvem, der skal være vores nye alliancepartner,« siger den daanske miljø- og fødevareminister.

I Landbrug & Fødevarer understreger EU-politisk chef Niels Lindberg Madsen, at man her lægger stor vægt på, at en eventuel EU-finansieret ophørsordning for mælkeproducenter bliver frivillig at anvende og ikke tvunget ned over hovedet på samtlige EU-lande.

Emneord Esben Lunde Larsen; EU

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.