Peder Philipp: Danske landmænd bliver sorteper

EU-Kommissionen vil frigive 3,7 mia. kr. til EUs trængte landmænd. Men det forslår ingen steder i forhold til de europæiske mælkeproducenters krise, mener bl.a. Peder Philipp, L&F Kvæg.

EU-Kommissionens udspil til en hjælpepakke på 500 mio. euro - 3,7 mia. danske kroner - til de kriseramte europæiske landmænd er langt fra nok til at lette krisen i den danske mælkesektor - eller hos de øvrige EU-lande.

Den øger dermed risikoen for, at store lande som Frankrig, Tyskland, Italien og Polen m.fl. etablerer deres egne nationale kriseordninger.

Det vurderer Peder Philipp, formand for Landbrug & Fødevarer kvæg.

Ingen nye penge

»Reelt er der ingen nye penge i den krisepakke, de foreslår, og beløbet forslår slet ikke,« siger han.

»Hvis man spreder beløbet ud på alle Europas mælkeproducenter svarer det måske til 5-10.000 kr,. pr. bedrift. Og hvis man ser på, hvad der er sket med mælkeprisen, så kan udspillet måske være med til at understøtte én eller to køer på hver bedrift. Bare for at få lidt proportioner i det.«

Frygter renationalisering

Peder Philipp vurderer, at pakken, som er finansieret bl.a. via de superafgifter, som danske og andre EU-landmænd har indbetalt til EU, er et signal til EUs regeringer om, at kassen er tom.

»Det er en skjult opfordring til nationalstaterne om at indbetale mere til EU. Men så ved vi jo godt, at der er en voldsom risiko for, at man hellere vil betale de penge til sine egne landmænd - altså finde nationale løsninger.«

»Det er en proces, som passer tyskerne og franskmændene ganske godt, og også i nogen grad Italien og Polen. For det vil give dem mulighed for at gøre det, de gerne vil: Støtte deres egne landmænd.«

»Det kan vi ikke hamle op med i Danmark - derfor risikerer danske landmænd at blive sorteper,« siger Peder Philipp.

En ommer

Peder Philipp mener samlet set at kommissionens udspil er »en ommer«.

»Jeg tror ikke, processen er færdig. Der skal gøres mere, for at finde løsninger med reel værdi,« siger Peder Philipp.

Han efterlyser især en markant forhøjelse af interventionsprisen på mælkeprodukter.

»Landbrugskommissær Phil Hogan deltog ikke ved det ekstraordinære ministerrådsmøde, da han blev syg i weekenden og nu er indlagt på hospitalet.

Faktaboks

EU-Kommissionen har mandag lanceret en landbrugspakke på 3,7 mia. kr. (500 mio. euro).

Pakken er endnu ikke udmøntet - det sker i løbet af de kommende dage.

Størstedelen af beløbet skal ifølge Kommissionen gå til målrettet støtte til mælkesektoren via nationale konvolutter til samtlige 28 EU-lande.

Dog skal de største beløb gå til de lande, der er hårdest ramt - dvs. især de baltiske lande.

EU-Kommissionen foreslår også, at op til 70 pct. af landbrugsstøtten kan udbetales allerede fra 16. oktober - forudsat kontrollen har fundet sted.

Kommissionen er desuden også parat til at etablere en ny ordning med privat oplagring af svinekød.

Emneord Peder Philipp mælkeproducenter EU

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.