Proteinfoder: Det rykker, når hele fødevareklyngen satser på ny produktion

Ugen på spidsen: En imponeret klummeskribent har netop set hele fødevareklyngen i samlet aktion for at skabe forudsætninger for at udvinde protein af græs og kløver.

Forleden deltog jeg i et seminar om proteinfoderproduktion fra grønne biomasser som græsser og bælgplanter.

En idé, der viser stort potentiale og som fra næste år afprøves i stor skala hos Aarhus Universitet på Foulum. Du kan læse mere om potentialet i LandbrugsAvisen denne uge og i næste nummer af fagmagasinet KVÆG.

Især for økologiske svine- og fjerkræproducenter tegner der sig nu et realistisk alternativ til soja-importen fra Kina, mens mælkeproducenterne kan tilbydes attraktive restprodukter fra processer. Men der er mange andre nyttige sidegevinster ved at udvinde protein til foderbrug af græs og bælgplanter.

Trækker på samme hammel

Ideen er egentlig ikke specielt dansk, men når den inden for en tidshorisont på fem år forventes realiseret i Danmark som det første sted i verden i stor skala, skyldes det noget helt unikt dansk.

Nemlig en helt særlig evne til at trække på samme hammel i primærerhvervet, forskningen, organisationerne, ledende producenter og leverandører, myndigheder og politikere.

Når hele fødevareklyngen lægger skulderen til, er det altså et stort læs, der kan skubbes i gang.

Brikkerne samles

Lige nu arbejder et mylder af forskellige interessentgrupper og forskere med hver sin del af den komplekse problemstilling, og langsomt tager det form. Der er tilmed politisk velvilje og dermed også udsigt til den helt afgørende støtte i udviklings- og opstartsfasen.

Sådan en seminardag med omkring 100 deltagere kan derfor minde om lægningen af et puslespil.

Foreløbig er brikkerne til kanterne og god del af himmelen lagt. Nu gælder det hovedmotivet: Den bæredygtige forretningsplan, det ensartede produkt, integrering af miljø- og klimavenlig græs- og bælgplantedyrkning i den målrettede regulering.

Det skal nok tage fart, når hele klyngen skubber på. Det er ret unikt for Danmark. Og meget imponerede at overvære.

Claus Solhøj, journalist og kvægfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Kvæg Plus, "Ugen på spidsen", sætter Peter W. Mogensen og Claus Solhøj, journalister og kvægfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus, kvægugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.