Selvkørende fuldfoderblander har fået overhaling
Populær selvkørende fuldfoderblander fra RMH opdateres med ny Volvo-motor, bedre fyldeevne og øget komfort, men holder fast i de velkendte dyder som høj manøvredygtighed, enkelhed og robusthed.

Når RMH VS Liberty er blevet en ganske udbredt selvkørende fuldfoderblander, skyldes det ifølge producenten et par ting.

Før det første er det en forholdsvis enkel, mekanisk maskine, der er konstrueret til de mælkeproducenter, der vil optimere driftsøkonomien omkring foderblandingen uden nødvendigvis at udvide besætningen for at betale investeringen tilbage.

For det andet er RMH VS Liberty også en ideel løsning på bedrifter med ønske om gruppeopdelt fodring, fordi det er hurtigt at blande forskellige specialblandinger og fodre flere gange om dagen.

Lavt brændstofforbrug

Nu har den israelske producent imidlertid fundet tiden moden til at opgradere modellen i forbindelse med en motoropgradering til TIER 5.

På motorsiden skifter man fra en 121 hk Deutz-motor til en Volvo BM-dieselmotor med 141 hk. Den bruger ikke AdBlue for at opfylde miljønormen og har ifølge RMH selv et bemærkelsesværdigt lavt brændstofforbrug.

VS Liberty er stadigvæk baghjulsstyret, så den kan komme smidigt rundt om alle hjørner på ejendommen og ind ad portene i nye og ældre foderlagre, stalde og andre bygninger. De nye RMH VS-modeller fås med 10, 11, 12, 13, 14 eller helt op til 15 kubikmeter stort blandekar. De har alle samme motorkraft til rådighed.

Bagplaceret motor

En af de mærkbare forbedringer er, at RMH VS Liberty er blevet hurtigere til at fylde blandekarret helt op takket være en designmæssig ændring, som sikrer bedre materialeflow.

Kabinedesignet er også helt nyt med højere komfort, og der er gjort mere ud af at gøre betjeningen brugervenlig med tydelige funktionsmarkeringer og andre tiltag. Motoren sidder fortsat bagmonteret, så støj og varme er længst væk fra kabinen.

Placeringen af motoren bagerst sikrer desuden en optimal vægtfordeling.

Ingen voldsom investering

Hos den danske importør CN Maskinfabrik fra Tiset nær Gram i Sønderjylland hilser produktekspert Tom Hollænder de nye modeller velkommen.

»RMH VS Liberty er også en populær maskine i Danmark. Vi har flere af både første og anden generation ude at køre, for modellen tiltaler mælkeproducenter, der vil have alle fordelene ved de selvkørende blandere uden at investere alt for voldsomt i en blander med den helt store teknologipakke. Med RMH VS Liberty’en er det hurtigt at læsse, blande og udfodre mange forskellige blandinger, og alle kan finde ud af at køre den, så den matcher behovet på mange ejendomme«, forklarer han.

Faktaboks

Selvkørende: Fordele og ulemper:

  • Først og fremmest spares der tid og brændstof med en selvkørende fuldfoderblander, når alt er samlet i én maskine.
  • Udtagning med fræserhoved minimerer alt andet lige spildet i stakken.
  • Kapaciteten kan være en udfordring på store bedrifter, og en selvkørende fuldfoderblander er en kompleks maskine, som kræver regelmæssig service.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.