Sikring mod vinteren: Seks ting du skal huske i kvægstalden

De kommende dage med hård frost kan give problemer med rengøring i malkestalden og skylning efter behandlede køer i malkerobotten.

»Nu står vinteren atter for døren, og det er igen tid til at tjekke staldens frostsikring,« opfordrer specialkonsulent Henrik Kromann, Seges Kvæg.
Det er den kommende uges vejrudsigter med ned til 11-12 graders frost samt blæst op i nærheden af 10 m/s, der gør det nødvendigt at få styr på frostsikringen efter en ellers mild start på vinteren. Kong Vinter slår til natten mellem fredag og lørdag over hele landet.
Frosne vandrør og frostgrader i malkestald og i malkerobotrum kan resultere i perioder uden ordentlig rengøring og manglende skylning i robotterne efter behandlede køer.
»Det giver i bedste fald kun en stigning i kimtallet og i værste fald hæmstof i mælken med kvalitetsfradrag og eventuelt en større bod til følge,« påpeger specialkonsulenten.

Forkert dosering ved rengøring
Derfor skal eventuel gulvvarme og varmeforsyningen til malkerobotrummene nu tjekkes. Har du ekstra varmekilder som elvarmeblæsere eller strålevarmere, skal de også tjekkes og stilles klar, hvis frosten bliver endnu hårdere.
Vær også opmærksom på uisolerede mælkeledninger tæt ved yderdøren i mælkerummet, som kan fryse til, når døren står åben ved afhentning. Noget, der ofte også giver problemer, er rengøringsmidlerne. De fleste skal opbevares ved plus ti grader, og står de ikke frostfrit er der risiko for forkert dosering.
Ofte bliver vandforsyningen til staldene også en udfordring om vinteren. Tjek om der er cirkulation og om elpatronen virker.


 

Faktaboks

HuskelistenTjek varmeforsyning til malkestald/AMS-rumLuk indgang til malkestald med termogardin, inden du gårHold døren til mælkerummet lukketIsolér udsatte rørStår rengøringsmidler og pattespray frostfrit?Tjek drikkevandets cirkulation og varmepatron

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.