Styrelse: Derfor sendte vi en helikopter ud til kvæggård

Det er en alvorlig sag, når der er mistanke om mund- og klovsyge på en bedrift. Derfor valgte Fødevarestyrelsen at sende mandskab til gården med helikopter, forklarer souschef Majbritt Birkmose.

Det var nogle hårde dage, da Jette Hammershøj må vente på prøver fra Fødevarestyrelsen. Der var mistanke om mund- og klovsyge hos en kalv i deres kvægbesætning på Kærgaard ved Hobro.

Derfor sendte Fødevarestyrelsen en helikopter til Nordjylland, hvor gården ligger.

"Vi vurderer, at det giver mening at sende en helikopter. Prøverne, der bliver taget på gården i Nordjylland, skal til Lindholm," forklarer souschef ved VeterinærNord i Fødevarestyrelsen Majbritt Birkmose.

I et indlæg på Facebook giver Jette Hammershøj udtryk for, at det var voldsomt at opleve helikopteren - og stiller spørgsmålstegn ved, hvorfor det var nødvendigt.

Laboratoriet ligger på en ø uden for Falsters kyst, og styrelsen sparer fire timers transport ved at benytte helikopteren, oplyser Majbritt Birkmose.

"En mistanke om smitsomme sygdomme påvirker landmanden meget, og derfor er det vigtigt for os at spare tid," siger hun.

INgen tegn på sygdom

De foreløbige prøver var klar dagen efter, og de viste ingen tegn på mund- og klovsyge i besætningen hos Jette og Anton Hammershøj.

Restriktionerne kan først ophæves efter et endeligt svar, der er klar efter fire dage. Den foreløbige prøve er betryggende for styrelsen og landmanden, forklarer souschefen.

"Lovgivningen i Danmark gør, at landmanden har pligt til at melde mistanken til dyrlæge og Fødevarestyrelsen, præcis som der blev gjort i dette tilfælde," forklarer souschef Majbritt Birkmose.

Herefter tager Fødevarestyrelsen over. De meddelte den pågældende dyrlæge, samt inseminør om, at det ikke var forsvarligt at køre videre til andre gårde efter de havde besøgt Kærgaard tilbage i november.

De endelige prøver, der kan fastslå resultaterne 100 procent tager fire dage at blive færdige. Det er den ventetid, Jette Hammershæj gerne ville være foruden.

"Det er en stor stresbelastning at sætte et stort beredsskab ind ved mistanker som denne, men det er derfor eksporten har tillid til den danske landbrugsproduktionen, fordi vi håndterer det som vi gør," siger Majbritt Birkmose.

Risikoen for mund og klovsyge er minimal i Danmark, og der har ikke været et tilfælde siden 1983. Der opstår tilfælde med mistanke om mund- og klovsyge et par gange om året, fortæller Majbritt Birkmose.

Jette Hammershøj har siden undret sig over, hvorfor styrelsen ikke kontaktede dem, der var på gården i ugen op at der blev taget prøver. Hun mener, der var mangel på fokus på risiko for smittespredning, skriver hun på Facebook.

Fødevarestyrelsen oplyser, at de betragtede tilfældet som lavrisiko efter den foreløbig prøve var negativ for mund- og klovsyge.

Til næste år vil Fødevarestyrelsen i samarbejde med Landbrug & Fødevarer udarbejde en folder med informationer i tilfælde af mistanke om smitsomme sygdomme.

Tilføjet 16:00: Hvorfor styrelsen ikke kontaktede de personer, der havde besøgt gården, mens besætningen kunne have været smittet.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.