Trekryds med Fleckvieh gav skotsk landmand en funktionel ko

Introduktionen af ​​en race med to formål i et krydsningsprogram på en walisisk mælkebedrift har tilført styrke og størrelse til efterårets kælvningsbesætning.

Fleckvieh finder en balance mellem et græssende dyr og et, der er i stand til at spise større mængder ensilage ved opstaldning, ifølge Deian Evans og Jamie McCoy, der arbejder med landbrug nær Newcastle Emlyn, sammen med Deians far, Lyn.

Ifølge Farmers Weekly bragte familien Fleckvieh-genetik ind i besætningen i 2015 efter at have skiftet fra et helårs-kælvningssystem med Holstein-køer til efterårets blok-kælvning og øget antal køer, fra 80 til 185.

De valgte et efterårsbloksystem i stedet for forårskælvning på grund af de begrænsede muligheder for græsning på Gorwel Farm – græsningsområde dækker 34 ha (84 acres).

"Vi kunne ikke malke flere køer på græsningsområdet, men vi har masser af lejet jord til at lave ensilage," forklarer Evans overfor Farmers Weekly.

Jersey-genetik blev oprindeligt brugt til at producere en besætning, der ville være bedre egnet til græs. "Den store ko er ikke rigtig egnet til at fodre," siger hr. Evans.

Men at krydse til en Jersey havde for stor indflydelse på kostørrelsen, hvilket reducerede udbyttepotentialet fra efterårets mælkesystem, husker han. "Det, vi endte med, var små holstenere."

Så de besluttede at indføre et tredje kryds. De kiggede på en række racer for at finde den med de egenskaber, der bedst ville komplementere deres egen besætning og system, og de forbedringer, de håbede at lave.

"Det, vi sigtede efter, var at tilføje lidt mere kraft for at producere et robust dyr," siger hr. Evans.

"Vi ville have en ko, der ville være rentabel på vores system. Det handlede ikke om race eller farve, det handlede om præstation.”

Tre-vejs kryds

Fleckvieh, en race, der ligner en Simmental, men som er blevet udvalgt til mælk, tilbød disse egenskaber, så virksomheden importerede 15 kalve- og friskkalvede kvier fra Tyskland i 2015.

Fra en holstensk-baseret besætning påbegyndte gården et tre-vejs krydsningsprogram med en Friesian, en Fleckvieh og en Norwegian Red. Der er nu omkring 50 Fleckvieh-cross-køer i besætningen.

Hensigten var at producere en funktionel ko, og det har krydset med en Fleckvieh gjort, siger hr. Evans.

Fru McCoy beskriver Fleckvieh som "en virkelig stabil ko". "De gør tingene på deres egen tid, og de er fornuftige i flokken - hvis en ko nogensinde sætter sig fast nogen steder, er det aldrig en Fleckvieh."

Kvier bliver alle serveret til en Jersey for at lette kælvningen, så besætningen har stadig en stærk Jersey-påvirkning, men kostørrelsen er steget til et gennemsnit på 550 kg.

Mælk fra foder

Fleckvieh er et godt match til et system, der lægger vægt på at maksimere mælk fra foder.

"Fleckvieh'erne er fremragende foderomdannere, og som efterårskalvebesætning har vi brug for, at køerne æder masser af ensilage og æder til fulde," siger fru McCoy til Farmers Weekly. 

Det, der virkelig adskiller Fleckvieh-krydset fra andre i flokken, er, at de trives og aldrig mister sin huld, tilføjer hun.

"De undlader aldrig at bære god stand. De bliver ikke tynde eller fede: de er raske, kødfulde køer."

Mælkesmørfedt og protein er støt forbedret til et gennemsnit på 4,9 % smørfedt og 3,6 % protein.

Den gennemsnitlige årlige mælkeydelse er 6.700 liter. Selvom virksomheden ikke producerer helt så meget mælk, som den var, da den malkede en sort-hvid besætning, er mælken mere salgbar. Gården har en komponentbaseret kontrakt med Glanbia.

Et andet kendetegn ved Fleckvieh er dens levetid. "En god levetid gør en ko mere rentabel, fordi der er mange omkostninger ved at erstatte køer," siger hr. Evans.

Kønsbestemt sæd har været brugt de seneste fire år, og responsen har været så god, at hele besætningen til kælvningssæsonen 2022 er blevet serveret til British Blue og Aberdeen Angus-tyrene.

Kalveværdier

Kalve- og aflivningsværdier nyder også godt af Fleckviehs indflydelse. Kalveprisen kan sammenlignes med en Limousin-kryds, siger fru McCoy.

”Det er en omkostning ved at opdrætte en kødkalv – prisen på øremærker, foder, strøelse og vores tid – så vi skal have så meget tilbage fra dem, som vi overhovedet kan. Kalve er en produktion af gården."

Aflivningsvægten af ​​Fleckvieh-krydsninger er i gennemsnit 380 kg dødvægt - tungere end andre i flokken.

Kunstig befrugtning starter i den første uge af november, med køer opstaldet den 1. november. Forårets fremmøde er vejr- og græsafhængig.

Nogle år sker det i begyndelsen af ​​marts, i andre en måned senere. I år var besætningen ude på græs om dagen den 24. februar og fuldt på græs den 20. marts.

Besætningen kælver i en 12-ugers blok fra begyndelsen af ​​september, med det formål at kælve så mange køer som muligt udenfor.

Evaluering af ydeevne

Som med alt andet i branchen bliver avl og ko-race løbende evalueret.

"Køer skal være pålidelige og udføre arbejdet, for at kunne integreres godt i besætningen. Det er vores prioriteter, ikke nødvendigvis hvad racen er, eller hvordan den ser ud,” siger fru McCoy.

”Vi styrer besætningen som én – køerne her skal være ret robuste; de får ikke individuel behandling."

Trods sine mange egenskaber har virksomheden ingen planer om at øge antallet af Fleckvieh-krydsninger i besætningen.

"En lille smule Fleckviehs genetiske indflydelse er godt af alle mulige årsager, men ikke for meget, fordi køerne bliver for kødfulde," siger hr. Evans.
 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.