Varmestress: Det forbløffer mange, hvor hurtigt dybstrøelsen bliver for varm

Husk at lære af hvad der skete i stalden under hedebølgen.

Af Kristina Krogh Jensen, Kvægrådgiver, LandboNord

Hvordan gik det med de goldkøer og kælvekvier, som hen over sommeren og lige nu bor på brandvarme dybstrøelsesmåtter, med stillestående luft hen over dem?

Ja, i mange besætninger kælvede dyrene før tid, og de havde et for lavt foder- og vandoptag, og dermed er barren sat for en lavere ydelse i den efterfølgende laktation. Vi undervurderer, hvilken påvirkning varmestress har på dyrene i den sidste del af drægtigheden, særligt når de er opstaldet på dybstrøelse. Og nok værre endnu for de goldkøer, som er opstaldet på dybstrøelse i hele goldperioden. 

I mange besætninger muges der ud i dybstrøelsesboksene hver 14. dag, startende allerede i maj måned, eller når temperaturen i måtten overstiger 35 grader C. Og temperaturen overstiger lynhurtigt de 35 grader C, og mange bliver overrasket over temperaturstigningen, når der måles med et termometer. Lige nu er der stadig varmt i disse områder af stalden, så der bør fortsat rettes øget fokus. Er det bøvlet og tidskrævende at muge ud ofte, så brug sand i bunden af boksene. Det minimerer også risiko for udskridning, og afhjælper også forekomsten af fluer. Og nu vi er ved fluerne - vi har før oplevet en bestemt type af stikfluer optræde hen over august måned, som ikke kun irriterer, men som også kan give yverbetændelse. De optræder nemlig ikke kun på græs, men følger også med ind i staldene. 

En anden side af sagen er den påvirkning varmestress har på reproduktionen i den efterfølgende laktation. Vi har gennem de sidste år set en negativ påvirkning på køernes reproduktion hen over efteråret, og det koster også mælk. 

I mange besætninger er der allerede investeret i ventilatorer til køling af køerne i dybstrøelsen, og dermed en understøttelse af den efterfølgende laktation. Alle bør evaluere på mulig varmestress i goldperioden, og overveje investeringer i det kommende år. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.