Varmt karbad får syge køer tilbage på benene
Mælkefeber og besværet kælvning kan ifølge tidligere mælkebonde kureres med et seks-timers varmt vandbad.

Det er et sært syn med en ko i en container fyldt til randen med varmt vand.

Alligevel er det en metode i Holland, hvor den tidligere mælkeproducent Frank Timmerman fra Dalfsen lever af at udleje disse ko-bade til landmænd.

"Vand hjælper en ko med at rejse sig. Hun bliver lettere i badet og vejer kun 30 procent af sin egen vægt", siger Frank Timmerman til Nieuweoogst.

Det er for det meste køer med mælkefeber, der kommer i det varme bad. Men også køer, der ikke kan komme på benene efter kælvning, kan have gavn af det, siger Frank Timmerman til Agrar Heute.

 

Seks timer i baljen

Ko-badet er en transportabel container på 700 kilo med tætnede aftagelige sider. Frank Timmerman har ti bade, som bliver lejet ud cirka 500 gange om året for 230 euro (cirka 1.700 kr.) per gang. Han fragter dem og en tank fyldt med tre kubikmeter varmt vand ud til landmændene på en Unimogs-truck.

I følge Frank Timmerman skal landmændene bruge en båre eller måtte til at trække koen ind i badet. Ved at løfte koen med en hofteklemme kan senerne blive klemt under hofteleddet, og gøre det endnu sværere for koen at rejse sig. 

Når vandet strømmer ind i det tætnede bad, rejser koen sig og bliver i badet i seks timer, hvor muskler og led falder på plads.

Selvom Frank Timmerman har succes med badene, virker det dog ikke altid, siger han til Nieuweoogst.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.