Video: Kyllingeslagteriet på gården buldrer af sted

Kokkene vil have flere gårdslagtede tre-kilos kyllinger.

Meget tyder på, at Dalsgaard og Barsøe har fundet en god niche ved at slagte kyllinger hjemme på gården.

Da LandbrugsAvisen var forbi i november, for at skrive om at de to ejere er kåret som Fremtidens Landmand i kategorien afsætning, var gårdslagteriet hos Dalsgaard og Barsøe knapt kommet i gang.

Siden er det buldret af sted med stigende antal slagtninger måned for måned.

- Lige nu slagter vi 260 kyllinger om ugen, snart hedder det 350, så kører det deropad indtil maj, hvor vi kommer tæt på 1.00 kyllinger om ugen, fortæller Andreas Barsøe entusiastisk.

De slagter ikke flere, end de har solgt. Først da bliver de sat ind i stalden, og så ligger slagtedatoen fast.

De to indehavere har været spændt på, hvordan deres kyllinger blev modtaget af kunderne, men kokkene har være meget glade for produktet. En kylling vejer cirka det dobbelte af det normale, cirka tre kilo.

- De kan tilberede dem på en anden måde og over længere tid. Brysterne har en anden struktur og er mere saftige, end de er vant til, så de bestiller løs, siger Nikolaj Dalsgaard.

Dalsgaard og Barsøe

  • 500 hektar økologisk planteavl med blandt andet konsumkorn
  • Drives som to I/S’er, et økologisk og et biodynamisk, hvor de ejer 50 procent hver, jorden er lejet
  • 200 biodynamiske stude fra tre måneder til 2,5 år - gårdslagtes
  • Plads til 125.000 økologiske slagtekyllinger i stald fra 2016
  • Eget slagtehus til kyllinger
  • Kødet leveres til Spis min Gris, som leverer til især københavnske restauranter og kantiner
  • Andreas Barsøe og Nikolaj Dalsgaard er midt i 30’erne

I søndags fik de besøg af et hold kokke, der skulle se bedrift og slagteri, og det gjorde ikke begejstringen hos dem mindre. Samtidig har nye kunder meldt sig på banen, og de har nu også fået ordrer på parterede kyllinger. Så de er godt i gang med at træne sig i at skære dem ud. Heldigvis gør øvelse mester.

- Til at begynde med var jeg fem minutter om at partere en kylling, nu kan jeg gøre det på et minut, siger han.

Spildet er ikke stort. På et parti på 500 kilo kylling hænger 5-10 kilo kød, altså en til to procent fast på skroget, men det går ikke til spilde.

- Vores aftagere er meget bevidste om at udnytte alt. Skrogene bliver brugt til at koge fond sammen med fødder og andre ting, som ikke umiddelbart kan sælges, siger Andreas Barsøe.

Faktaboks

Fremtidens Landmand

  • Med det årlige initiativ FremtidensLandmand ønsker vi at inspirere ved hylde nogle af de mange landmænd rundt om i landet, som tænker i nye, stærke forretningsmodeller og som arbejder målrettet med bæredygtighed, teknologi og/eller afsætning.
  • Vi følger de tre vindere af FremtidensLandmand løbende et år efter kåringen.
  • FremtidensLandmand er sponsoreret af Bridgestone, Jyske Bank, SAGRO, Yara og Agromek.

Emneord

Fremtidens Landmand 2024 , video