1.600 plantefolk er på vej til årets kongres i Herning

Onsdag åbner Herning Kongrescenter dørene til Plantekongressen, som i år har stor fokus på klima og vandmiljø. Mere end 150 oplægsholdere præsenterer 77 forskellige sessioner og debatter over den to dage lange kongres.

Årets plantekongres med stort fokus på klima, vandmiljø, biodiversitet og natur starter i morgen, onsdag.

Dagen indledes med L&Fs Årsmøde, der også cirkler om klimaet - og hvor blandt andet gæstetaler professor Sebastian Mernild taler om klimatilpasning. Han er centerleder og professor på SDU Climate Clusteren, og en af verdens førende forskere inden for klimaforandringer og global opvarmning - og tilmed en af hovedforfatterne på IPCCs klimarapport.

Årsmødet starter dog traditionelt tro med den årlige beretning af formand Torben Hansen og den nyansatte sektordirektør Peter Nyegaard Nissen fra Landbrug & Fødevarers Plantesektor. De to herrer retter både fagligt og politisk blikket bagud og fremad - og fortæller om plantesektorens mål, resultater, udfordringer og muligheder. Og ikke mindst hvordan landbruget er med til at sikre, at fremtiden er grøn.

Mange højdepunkter på Kongressen

For at kunne tage de mest bæredygtige beslutninger for planter, klima, miljø og biodiversitet kræver det et kvalificeret grundlag. Derfor har arrangørerne samlet eksperterne på området - som på kongressen vil dele de nyeste forsøgsresultater og forskning med de mange deltagere. Mere end 150 oplægsholdere står klar til at præsentere hele 77 forskellige oplæg, så der bliver nok at vælge imellem.

Et af højdepunkterne er Michael Svarer, professor på Aarhus Universitet´s, indlæg: "Hvordan kommer vi i mål med den grønne omstilling af landbruget? Kan en grøn skattereform være løsningen?

Et andet spændende emne er den internationale evaluering af de danske vandmiljøplaner - den såkaldte second opinion. Deres konklusioner præsenteres af udvalgets formand, hollandske Peter Herman fra universitetet i Delft.

Der er også indlægget om "De nye digitale jordbundskort", som Aarhus Universitet i samarbejde med Københavns Universitet, DHI og Seges har udviklet - både over jordens tekstur, tilgængeligt vand og dræningstilstand. Man forventer, at kortene vil erstatte de nuværende, der indgår i lovgivningen.

Spændende bliver det også at høre om "Tilpasning af afgrøder og sorter til fremtidens klima". Efter en  vejrmæssig udfordrende vækstsæson i 2023 er det mere aktuelt end nogensinde at dyrke afgrøder, der er tolerante over for de ændrede klimaforhold. For eksempel sorter der bedre kan tåle tørke eller er tilpassede nye sygdoms- og skadedyrsmønstre. Det fortæller Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universitet og Birger Eriksen fra Sejet Planteforædling om.

Og så er der selvfølgelig de mange spændende faglige indlæg, hvor blandt andet resultaterne fra årets mange landsforsøg præsenteres.

Streaming er aflyst på grund af for få tilmeldte

I år ligger tilmeldingen til Plantekongressen på 1.600 tilmeldte, heraf kommer godt 1.200 til Årsmødet. Begge dele er på niveau med sidste år. Deltagerne består af de mange fagfolk, der til daglig arbejder med plante- og miljøområdet. Lige fra landmænd, rådgivere, studerende og forskere til virksomhedsrepræsentanter og embedsmænd. Langt over halvdelen kommer fra erhvervslivet, herunder landmændene.

Arrangørerne af kongressen er Seges Innovation og Aarhus og Københavns Universitet.

Oprindelig var kongressen også planlagt med en mulighed for at deltage online, som sidste år. Men streaming-delen er aflyst, da der var meget begrænset interesse for at deltage på den måde.

Faktaboks

De 10 mest populære indlæg på kongressen, som flest deltagere har tilmeldt sig:

  • Hvordan kommer vi i mål med den grønne omstilling af landbruget.
  • Tilpasning af afgrøder og sorter til fremtidens klima
  • Ingen insekticider i fremtiden – hvordan bekæmper vi skadedyr fremover.
  • Fremtidens pesticider – hvordan ser det ud
  • Betænkeligheder ved implementering af klimavirkemidler – hvordan skal de håndteres
  • Ny teknik til bekæmpelse af ukrudt og skadevoldere
  • Nye værktøjer i planteproduktionen
  • Præcisionssprøjtning
  • Effekt og risiko ved brug af nitrifikationshæmmere
  • Ny udledningsbaseret arealbasering for kvælstof

Emneord Plantekongres 2024

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.