700 deltagere nørdede hybridhvede og sprøjteteknik

De godt 700 gæster på årets Agri Farm Day i Klarup ved Aalborg i går fik blandt andet set en ny hybridhvede og ny teknik til sprøjten.

Der var rig mulighed for at få ny inspiration til planteavlen derhjemme på gårsdagens Agri Farm Day.

Der var linet op med nye sorter og forsøg i marken, og på maskinudstillingen præsenterede firmaerne også en række nyheder.

Her kunne deltagerne blandt andet se nyt udstyr til sprøjten, der sikrer, at man aldrig kommer i kontakt med planteværnet. Dunkene placeres i en holder, der selv prikker hul i dunken og renser den, når den er tom.

"Det var der stor interesse for", fortæller teamleder for planteavl i Agri Nord, Poul Madsen.

Ligeledes fik årets temaudstilling om dræning og korntørring meget opmærksomhed.

Hybrider vinder frem

Poul Madsen og medarbejderne i Agri Nord viste også mange nyheder frem i marken, når de guidede deltagerne rundt til alle forsøgsparcellerne i hold.

Blandt andet kom deltagerne forbi to nye hybridhvedesorter: Hyking og Hyvento. Hyvento har været afprøvet i 2017 og er med igen i år i Landsforsøg. Den havde et forholdstal på 96 sidste år. Hyking er i forsøg i år, og begge sorter er i handlen til den kommende sæson.

"Der har været arbejdet meget med hybridsorter i rug og vinterbyg de seneste år, men nu er der også kommet fokus på hvede", siger Poul Madsen.

Hybrid-sorterne har generelt set den fordel, at de kan give op til 20 procent mere udbytte end linjesorterne.

Dog er det kun tilfælde en gang – og landmanden er nødt til at købe ny udsæd hvert år.

Tørken var et emne

Jorden på Agri Nords forsøgsmarker i Klarup øst for Aalborg er en ler- og kridtblanding under et lag muld – en særdeles gunstig blanding.

Desuden er der kommet nedbør i området, hvilket har resulteret i, at afgrøderne står rigtig godt derude.

Tørken, der har hærget den seneste tid, har derfor ikke sat så alvorligt et aftryk, som mange af de deltagende landmænd oplever hjemme på deres egne ejendomme.

"Tørken er ganske alvorlig her i Nordjylland. Især vårsæden er påvirket, idet den ikke har nået at få en ordentlig rodudvikling", forklarer Poul Madsen.

God start vigtig for vårsæd

Mælke- og slagtesvineproducent Thomas Sørensen havde taget turen fra Ingstrup ved Løkken til Klarup for at lade sig inspirere.

Og netop etablering af vårbyg var et af de forsøg, han især gik efter.

"Man kan se, om det, man gør hjemme, er rigtigt, og se, hvad der ikke er rigtigt. Man kan eksempelvis tydeligt se, hvor vigtigt det er med gødning, så det kommer med fra start af og får noget at leve af, siger Thomas Sørensen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.