BL: Regeringen kan give ekstra kvælstof med det samme

Regeringen behøver ikke vente til næste år med at indfase den ekstra kvælstof til markerne, vurderer Bæredygtigt Landbrug.

Landekvoten for kvælstof blev indført administrativt i 2004 og er ikke en del af nogen lov. Og derfor kan den også fjernes administrativt igen.

Det vurderer Hans Sønderby Christensen, advokat for Bæredygtigt Landbrug.

Venstres ordfører, Erling Bonnesen, har sagt, at det først er fra næste år, at partiet ønsker Venstre, Konservatives og Dansk Folkeparties 16-punktsplan - som indebærer en afskaffelse af de reducerede kvælstofkvoter - gennemført. Folketinget åbner først til oktober.

Den oprindelig plan lød på at afskaffe reduktionen i tre ombæringer over tre år - begyndende fra i år.

Til gengæld ønsker Venstre, at to tredjedele af reduktionen fjernes næste år.

Men faktisk kan Venstre-regeringen egenhændigt fjerne de reducerede kvoter i år, lyder det fra BL-advokat.

Landekvoten er et rent administrativt indgreb på baggrund af en politisk aftale fra 2004, siger advokaten.

Derfor mener formand i Bæredygtigt Landbrug, Flemming Fuglede Jørgensen, at Landekvoten straks bør ophæves.

"På af baggrund af oplysninger fra vores advokat, kræver vi, som første skridt i 16 punkts planens punkt 1 om gødning, at Landekvoten ophæves straks. Det vil omgående give os ti procent mere gødning, og det har vi brug for som første sejr til at bevare landbrugets tillid i finanssektoren," siger BL-formanden.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.