Brancheformand: Vi skal recirkulere biomasse mere, bedre og sikkert

Formanden for brancheforeningen Genanvend Biomasse påpeger, at danske forsigtighedsprincipper ikke må blive en barriere for at få mest og bedst mulig ud af de biologiske materialer.

Der er kæmpestore uforløste værdier i den danske biomasse.

Det påpeger Bjarne Foged Larsen, formand for brancheforeningen Genanvend Biomasse, som optakt til Loop-konferencen 27.-28. april i København, hvor aktører inden for den cirkulære økonomi mødes.

Han mener, at det danske samfund skal recirkulere mere, recirkulere bedre og recirkulere sikkert - og ifølge brancheformanden er de toneangivende aktører på konferencen enige om dette budskab.

- Vi er kommet ganske langt med recirkulering af biomasse i Danmark. Men det går for langsomt med at få det hele med og sætte en klar retning for, hvor og hvordan vi får mest ud af materialet og tilgodeser alle aktører.

- På Loop vil vi gerne tydeliggøre, hvor stort behovet er for at få mere og bedre recirkulering. Vi ønsker, at dansk landbrug og fødevareindustri bevarer førertrøjen på i et bæredygtigt, biologisk kredsløb, ” siger Bjarne Foged Larsen i en pressemeddelelse fra foreningen.

Er vi for forsigtige i Danmark?

Ifølge Bjarne Foged Larsen er overdreven forsigtighed hos kommuner og myndigheder en af barriererne for at få mere organisk affald i spil på den bedste måde.

- Dansk miljølovgivning er en af de strengeste i verden. Den sikrer menneskers og dyrs sundhed, vores grundvand og andre miljøpåvirkninger. Sådan skal det være, vi skal ikke løbe risici.

- Men vi skal også passe på, at forsigtighedsprincipperne ikke bliver en barriere for mest mulig og bedst mulig ud af de biologiske materialer. Det vil vi gerne diskutere på konferencen,” siger Bjarne Foged Larsen.

På konferencen vil formanden selv blandt andet vil argumentere for jordens robusthed gennem resultaterne af et markforsøg gennemført af Københavns Universitet nu på 21. år. 

Fra udvinding af mineraler til insektprotein

En række indlæg fra aktører i det biologiske kredsløb præsenterer på konferencen deres syn på mest, bedst og sikrest recirkulering.

Landbrugets behov og synspunkter præsenteres af repræsentanter fra både økologer og det konventionelle landbrug.

Mest mulig organisk gødning baseret på samfundets organiske ressourcer så som madaffald, biogødning (spildevandsslam) eller industrirestprodukter er et fælles ønske for at sikre en naturlig og bæredygtig jordkvalitet 

En række andre indlæg illustrerer innovationskraften i bioøkonomien.

Fremstilling af gødning fra enzymproduktion, udvinding af mineraler fra slamaske og insektfarme til klimavenlig produktion af fødevarer – er bare nogle af de temaer, som bliver taget op, og som alle er afhængige af tilgængelig biomasse og klare rammevilkår og prioritering for udnyttelsen, lyder det fra brancheforeningen.

Hør synspunkterne på Loop konferencen, den 27. april på scene 2 kl. 13.30-16.00. Konferencen afholde i Forum i København 27.-28. april. Brancheforeningen Genanvend Biomasse har stand nr. 23.

Faktaboks

Det mener de om recirkulering af biomasse

  • Simon Jacobsen, direktør for Cirkulær Bioøkonomi, Hededanmark:

- Genanvendelse af næringsstofferne fra biogødning er det fineste eksempel på cirkulær bioøkonomi: Al fødevareproduktion starter på markerne, forædles i fødevareindustrien og ender på vores middagsborde, hvorefter næringsstofferne returneres til markerne, og cirklen er sluttet. Vi har i Danmark en god tradition for at recirkulere biogødning på en sikker og effektiv måde, og vi bør kæmpe for, at så få næringsstoffer som muligt tabes i dette kredsløb,

 

  • Steen Bitsch, CEO, Vestjyllands Andel:

- Vi står med en helt afgørende mulighed for at skabe en positiv fortælling om dansk landbrug, som skal bære vores erhverv endnu længere ind i den cirkulære økonomi. Gennem innovation kan vi få endnu mere ud af biomassen, og der er allerede mange gode tiltag i gang. Fra biogas og helt nye energiformer til lokalt producerede proteiner og genanvendelse af restprodukter fra fødevarer.

 

  • Lars Villadsgaard Toft, Bioøkonomichef, Seges Innovation:

- I Danmark har vi stadig et stort og uforløst potentiale i en yderligere biogasproduktion, som kan gøre os uafhængige af russisk naturgas. Biogas er en win-win for hele samfundet. Energi til forbrugere og industri, forbedret klimaaftryk på gårdene og samtidig bliver værdifulde næringsstoffer ført tilbage til landbruget som biogødning,

 

  • Casper Laursen, Innovationscenter for Økologi:

- Det voksende økologiske landbrugsareal har brug for tilførsel af næringsstoffer. Vi arbejder på at gøre os mere uafhængige af husdyrgødning fra det konventionelle landbrug, og hvis det skal lykkes, er vi afhængige af blandt andet recirkulerede organiske ressourcer fra samfundet. Madaffald og andre organiske rest- og affaldsprodukter bidrager til en positiv udvikling for økologien i Danmark.

 

  • Søren Mohr Jensen, kommunikationschef i Daka:

- Vores fornemmeste opgave er at sikre, at naturens ressourcer gives tilbage, og at de organiske reststrømme recirkuleres bedst muligt. Hierarkiet er helt klart. Det, der kan bruges til fødevarer og foder, skal bruges til fødevarer og foder. Gødning er næstbedst og resten til energiformål.

 

  • Carsten Lind Pedersen, Enorm:

- Verden har behov for proteiner, der belaster klimaet mindst muligt. Insekter er en del af løsningen. Reststrømme fra fødevareindustrien er en glimrende fødekilde for insekterne, der forarbejdes til sunde og bæredygtige ingredienser til foder og fødevarer.

 

  • Massimo Forti, adm. direktør i Ragn-Sells Danmark:

- Hvis vi virkelig mener det seriøst, at vi vil skabe et bæredygtigt samfund, skal vi være bedre til at bruge de råvarer, vi allerede har tilgængelige, igen og igen. Vi ser frem til at bidrage med vores viden om udvinding af næringsstoffer fra affaldet. Vi arbejder for en ny måde at omdanne spildevandsanlæg til ressourceanlæg i morgendagens cirkulære økonomi,

 

  • Alexander Petersen, Nature Energy:

- Der er stadig et stort og grønt potentiale i at blive bedre til at udnytte danskernes madaffald. Lykkes vi med det, kan vi producere endnu mere klimavenlig biogas – og tage vigtige skridt i den grønne omstilling. I en tid, hvor vi så hurtigt og effektivt som muligt skal finde alternativer til naturgas, har vi alle et ansvar for at bidrage. Derfor skal vi fremover lykkes med at bruge biologiske restprodukter fra endnu flere virksomheder, kantiner og erhverv til at producere klimavenlig biogas. Det er cirkulær økonomi, når det er bedst.

 

  • Anders Schou, Bioman:

- Samspil og samarbejde er nøgleord, når det handler om at holde værdistoffer i det biologiske kredsløb og undgå tab. Et godt eksempel er industrisymbiosen i Kalundborg, hvor vi arbejder cirkulært for at få side- og reststrømme fra en række virksomheder i spil og omdannet til nye produkter. For eksempel restprodukter fra enzymproduktionen hos Novozymes, som vi omdanner til gødningen Fosforgro.

 

  • Bjarne F. Larsen, Genanvend Biomasse:

- Under overskriften ’Keep the organic resouces in the loop’ står vi derfor sammen omkring ønsket om at recirkulere mere, recirkulere bedre og recirkulere sikkert. Der er ikke én løsning, der er ikke én vej, der er ikke en anvendelse, der trumfer alle andre. Mangfoldighed i produkter, i anvendelser, i teknologier er vejen frem, men altid med det fælles formål: at bevare værdistofferne bedst muligt i det biologiske kredsløb.

Kilde: Genanvend Biomasse

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.