Bruger en hel uge hver vinter på at strømline produktion og logistik på markbrug med 2.700 hektar

DanRoots driver 2.700 hektar med fokus på gulerødder og andre rodfrugter. Grundig planlægning en forudsætning for, at markarbejdet kører optimalt i sæsonen. Derfor betaler DanRoots hver vinter en ekspert udefra til at tegne markkort og lægge spor ind på alle markerne. Det tager en uge, men det er givet rigtig godt ud, siger Peter Vestergaard. Læs hele artiklen i december-udgaven af MARK, som udkommer 6. december.

DanRoots er en af Danmarks største producenter af rodfrugter. Størstedelen af rodfrugterne sælges til detailkæder i Danmark, men det er også lykkes at få foden indenfor hos et par detailkæder i Tyskland.

Det baner vejen for, at 30 procent af gulerødderne kan eksporteres til Tyskland.

Målet er at levere friske danske rodfrugter i 10 af årets 12 måneder. Det kræver, at en del af rodfrugterne dækkes med halm. Dækningen med halm starter først i oktober og medfører, at rodfrugterne kan køres direkte fra marken og ind i produktionsanlægget. Dermed er der hverken behov for at lagre rodfrugterne på lagre eller i kuler i marken.

Kræver stor præcision

- Vi er ikke nødvendigvis er first movers på ny teknologi, da vi vil sikre os, at teknologien virker, og gerne venter til de værste børnesygdomme er luget af, fortæller Peter Vestergaard, som sammen med sine forældre driver DanRoots ved Tange Sø. 

Han tilføjer, at DanRoots bruger meget tid på at besøge kollegaer i Danmark og i udlandet, og at de først køber nyt udstyr, når de er sikre på, at de kan få det til at fungere i marken.

Det gjorde sig også gældende, da DanRoots i 2021 investerede i udstyr, så alle de redskaber, der kører i rodfrugterne, kører med redskabsstyrer.

Mange overkørsler

- Vi har mange overkørsler. Derfor er grundig planlægning en forudsætning for, at markarbejdet kører optimalt i sæsonen. Derfor betaler vi hver vinter en ekspert udefra til at tegne markkort og lægge spor ind på alle markerne. Det sker i samarbejde med én af vores ansatte. Det tager en uge, men det er givet rigtig godt ud, siger Peter Vestergaard. 

Han tilføjer, at alt skal være gennemtænkt i forhold til tilkørselsforhold, vandingsspor, stenstrenglægning, bedplov og logistik. Erfaringen er, at en grundig planlægning medfører, at alle ansatte kan udføre markarbejdet med stor præcision. Det betyder rigtig meget for effektiviteten og for økonomien. 

- I vores produktion er det ikke nok, at den enkelte ansatte klarer sine opgaver godt. Man skal også lægge bolden til rette for den næste opgave i marken. Det kræver teamwork, og at alle tænker i helheder, siger Peter Vestergaard.

Læs meget mere om DanRoots i fagmagasinet MARK, der udkommer tirsdag den 6. december.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.