Chefkonsulent: Pas godt på dit kvælstof

Kvælstofnormerne ligger fast. Alligevel vil landmænd kunne øge kvælstoffen i marken.

Det gør Flemming Floor Jensen, chefkonsulent for Planteavl, Agri Nord, opmærksom på i et indlæg på landbrugsrådgivningens hjemmeside.

"Det er vigtigt, at man passer godt på det, man har til rådighed og får det fordelt optimalt. Hvert år oplever vi eksempler på for sen udbringning i foråret, og det er umuligt at rette op på en sådan skade," skriver Flemming Floor Jensen.

Modtager man gylle fra andre, er det en god idé at få en analyse på varen, oplyser han.

"Senest har vi erfaret, at det også er en god idé med nogle handelsgødninger at få lavet en analyse," siger han med henvisning til Jysk Landbrugsrådgivnings analyse fra sidste år.

"Nedfældning eller forsuring af gyllen er desuden vigtig for bedst mulig udnyttelse."

Flemming Floor Jensen omtaler i sit indlæg flere muligheder for mere kvælstof på bedriften.

Mulighederne er blandt andet:

  • Er der 2. års hvede på sandjord, så er det nok en god idé at bytte det ud med for eksempel vinterrug. Det er muligt at tildele ekstra kvælstof ved øget udbytte.
  • Dyrker du flere efterafgrøder, end du er forpligtet til, og efterafgrøderne opfylder kravene til pligtige efterafgrøder? Så kan du tildele ekstra kvælstof.
  • Tidligt sået hvede, mellemafgrøder og energiafgrøder kan erstatte efterafgrøder, så der er mulighed for opsparing til efterfølgende konvertering til kvælstof.
  • Det er tilladt at handle med efterafgrøder mellem bedrifter. Det er dog en forudsætning at begge virksomheder har et efterafgrødebehov.

Emneord kvælstof

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.