Deltidsrepræsentant: Omfordeling er omvendt Robin Hood

Klaus Høeg, deltidslandbrugets egen repræsentant i L&Fs primærbestyrelse, bakker ikke op om Familielandbruget forslag om at omfordele EU-støtten.

Debatten om at omfordele en del af landbrugsstøtten til fordel for de mindre landbrug er uklog og kun egnet til at skabe splid og ballade mellem landmænd.

Det mener deltidslandmændenes egen repræsentant i Landbrug & Fødevarers primærbestyrelse, Klaus Høeg.

Han er derfor ikke tilhænger af forslaget og afviser beskyldningerne om, at Landbrug & Fødevarers primærbestyrelse har svigtet deltidslandbruget og de unge ved at vende tomlen ned til Familielandbrugets forslag om at omfordele fem procent af landbrugsstøtten til de første 60 hektar.

Ren symbolpolitík

»Alle vidste på forhånd, at forslaget ville blive stemt ned. Familielandbruget havde ikke indgået nogen alliancer om forslaget på forhånd - det var ren symbolpolitik,« siger Klaus Høeg.

 

Hørte baglandet

Klaus Høeg havde selv forhørt sig grundigt om holdningerne i sit eget deltidsbagland - det vil sige de lokale deltidsudvalg - forud for mødet i primærbestyrelsen.

Her var det overvejende billede, at deltudsudvalg med ophæng i familielandbrugsforeninger var tilhængere af forslaget, mens deltidsudvalgene i landboforeninger var imod.

»Og da det er en demokratisk proces, så tillod jeg mig også selv at mene noget.«

Gal timing

Klaus Høeg er bl.a helt enig med dem, der mener, at timingen af forslaget på grund af den økonomiske krise er den værst tænkelige.

Samtidig er realiteten i landbruget, at mange større landbrug er hårdere ramt af krisen end mindre landbrugere.

»Derfor er der næsten tale om en omvendt Robin Hood: Man vil tage fra dem, der slet ingenting har, og give til dem, der trods alt har en lille smule - nemlig deltidslandbrug, som mit eget, der giver et lille men fornuftigt afkast,« siger Klaus Høeg.

Flytter ikke noget

Klaus Høeg tvivler samtidig stærkt på, at den foreslåede omfordeling vil sætte flere unge i stand til at etablere sig.

»De få tusind kroner ekstra om året, som der vil være tale om, vil ikke være afgørende for, om en ung kan starte landbrug op eller ej.«

Sats på bagatelgrænser

Klaus Høeg mener derfor, at deltidslandbrugets strategi bør være »det muliges kunst« på områder, hvor det er muligt at finde bredt flertal i primærbestyrelsen.

»Bagatelgrænser er et område, som mange i primærbestyrelsen gerne vil være med til at arbejde for, at vi får flere af. I stedet for at skabe splid og ballade på et tidspunkt, hvor landbruget er i dyb krise, skal vi skabe resultater i samarbejde.«

Emneord Klaus Høeg

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.