Djursland: Udbytterne i vårsæden halter, mens rapsen overrasker

Også på Djursland venter de på solen, så man kan komme i gang med at høste korn. Udbytterne i vårsæden er ikke prangende, derimod overrasker rapsen positivt.

De er alle mere end klar på at komme ud at høste korn.

Men alle tre landmænd som Peter A. Poulsen, formand for Udvalget for Planter og Natur i Djursland Landboforening, torsdag besøgte på sin årlige Tour-de-Høst, venter fortsat på solen.

Det allerede høstede vårsæd har et udbyttetab på godt 30 procent grundet den manglende regn i maj og juni.

Hvad der ikke var af regn i de to måneder, kom til gengæld i juli, og det ser ud til at have været rigtig godt for raps, majs og græsset, lyder det i en pressemeddelelse fra Djursland Landboforening.

Klar til høst

Dagens første besøg var hos Niels Aage Arve i Krannestrup. Han har 12 mand ansat, som passer de 1.350 søer. Halvdelen af grisene feder de selv op, og resten sælges til de omkringliggende naboer

Markplanen tæller 450 hektar, og de bruger al kornet selv - resten købes hos naboerne. Niels Aage Arve har faste aftaler med et par stykker, mens resten ringer selv i høsten.

- Sådan har det været i mange år, det kører på tillid. Vi har høstet det normale for tidspunktet lige nu, men vi vil rigtig gerne have noget sol, lyder det fra Niels Aage Arve.

Ejendommen har lagerkapacitet til 55.000 tønder i gastætte siloer. Det korn, han mangler, køber han ind hos de 19 forskellige naboer, som selv kommer og leverer.

På bedriften er græsfrøet i hus. Det fylder som det plejer på gulvet, men er kun i halv højde. Det samme gælder vårsæden – der mangler godt en tredjedel.

- Nu har vi jo kun lige taget hul på høsten. Alt står klar, og vi håber på, at vi kan høste raps i denne uge. Overordnet set tror jeg, vi får mellem 15-25 procent mindre i udbytter i forhold til et normalt år, mener Niels Aage Arve.

På Krannestrup bliver halmen brugt til de to halmfyr, og resten sælges videre.


Flemming Madsen har høstet de første 200 hektar. Rødsvingel og rajgræs var begge tørkeramt, og der manglede en tredjedel af udbytterne. Foto: Djursland Landboforening.

Oprydning i marken

Dagens 2. stop var hos Flemming Madsen i Assentoft. Han tog imod formanden i den silende regn.

Flemming Madsen sidder med i DLF’s bestyrelse og driver planteavlsejendommen Ejstrupgård med hjælp fra sin far og sine to voksne børn i høsten. I år skal han høste på 460 hektar, men efter et nyligt køb af jord samt en forpagtning, kommer han i efteråret op på 670 hektar.

Flemming Madsen har høstet de første 200 hektar. Rødsvingel og rajgræs var begge tørkeramt, og der manglede en tredjedel af udbytterne. Vinterbyg gav normalt i udbytte, men derimod ser rapsen ud til at blive rigtig god – måske endda rekord.

Flemming Madsen sælger alt til DLF eller DLG. Han sælger ikke sine afgrøder, før de er i hus, og al halmen bliver nedmuldet - sådan har det været i 50 år. Det har ifølge Flemming Madsen givet en belønning i form af stabil jord.

På Ejstrupgård er der blevet brugt tid på at ”rydde op” i marken. Flemming Madsen vil have 7 procent brak og dermed forhøjet tilskud, hvilket betyder, at de hjørner, hvor der bliver høstet for lidt, og de småstykker, som er for besværlige at dyrke og køre på, er blevet eller bliver brak, så der kun køres på regulære stykker.

- Det unormale i år er vores høje omkostningsniveau. I år bliver den dyreste avl, som vi har produceret med
høje omkostninger til energi og gødning samt finansiering, som vi ikke engang har det fulde billede af, lyder
det fra Flemming Madsen.

Rapsen overraskede

Dagens sidste stop var hos Arne Porse i Vivild. På kvægbedriften Fredenslund er der ansat tre medarbejdere foruden Arne Pose og hustruen selv. De 330 køer bliver malket med robot, og der drives 320 hektar.

De 130 hektar består af majs og græs, som så rigeligt forsyner ejendommens dyr.

- Faktisk har vi de sidste år også solgt en del majs og græs, men jeg kan godt lide at have en buffer, lyder det fra Arne Porse.

På de sidste 200 hektar står der salgsafgrøder i form af frø, raps, byg, hvede og rug. Hos Arne Pose så han tilbage i juni bekymret på græsset og rapsen, men det er kommet stærkt igen og ser fornuftigt ud. Også i Vivild mangler der godt en tredjedel af frøgræsset, som er det eneste, der endnu er blevet høstet.

- Alle vores salgsafgrøder bliver solgt gennem DLG. Vi sælger næsten altid før høst. Det var godt i år, men knap så godt sidste år. Hvis jeg skulle høste med øjnene, så ville jeg sige, at vi kommer til at mangle 30 procent i vårbyggen og 20 procent i hveden. Rapsen ser god ud og det samme med majsen.

Maskinhuset hos Arne Pose er fyldt. Det eneste, han får maskinstationen til, er at sprede kalk – resten klarer de selv.

Som Arne Pose siger, så er det ikke en sur pligt at køre maskiner, og han kan godt lide at være med. Den halm, som ikke bliver brugt på bedriften, bliver solgt videre. Normalt bliver frøgræshalmen brugt til dyrene, men i år var det for vådt.

- Det er altid spændende at komme rundt og høre om, hvordan de forskellige bedrifter griber høsten an. Fælles for os alle lige nu er, at vi mangler noget sol og sommer. Vi er klar til at køre ud, så vi kan få høsten i hus, lyder det fra Peter Poulsen.

/kold

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.