DLG: Kornpriserne er låst fast - vejret kæmper mod stærkere magter

Vejret kæmper mod stærkere magter – Kornpriserne bevæger sig i et fastlåst leje

Af Prokurist I. Rolf Pedersen, DLG

De stærkere magter er i dette tilfælde markedskræfterne.

Vejret har ellers i lang tid på forskellig måde spillet med musklerne kloden rundt i et forsøg på at sætte en ny dagsorden for kornmarkedet, men kræfterne har hver gang vist sig at være utilstrækkelige.

Siden den 1. september sidste år har prisudsvingene på korn været forholdsvis begrænsede.

Ser vi på prisudviklingen på Matif-hvede på maj 2018 terminen siden den 1. september 2017, så konstaterede vi en top i slutningen af september og en bund i midten af januar.

Toppen var på 174,50 Euro og bunden på 158,25 Euro svarende til maksimale udsving på 12 kr. per 100 kg. Udsigterne til et snarligt reelt niveauskifte i priserne ligger fortsat ikke i kortene. Hertil er forsyningssituationen simpelthen for god.

Seneste USDA-rapport sætter ny rekord

Den samlede hvedeproduktion i 2017 blev sat op til 760 mio. tons, hvilket er ny rekord.

Slutlagrene blev samtidig sat op med 2,3 mio. tons, og de udgør herefter 36,5% af det samlede årsforbrug.

Som en klar understregning af Ruslands dominans på verdensmarkedet for eksport af hvede blev en ny rekord sat i form af en opjustering af den russiske eksport med 1 mio. tons til 38,5 mio. tons.

Vi har i de senere år oplevet en eksplosiv udvikling i den russiske hvedeeksport.

I 2012/13 var den på beskedne 11,3 mio. tons. Siden da er den i gennemsnit steget med 5,4 mio. tons om året.

Det betyder, at Rusland nu sidder på 21 procent af verdens samlede hvedeeksport. I år 2000 var den russiske andel på verdensmarkedet for korn mindre end 1 procent.

I USDA-rapporten fik EU’s hvedeeksport endnu en lussing, da den blev sat ned med endnu 1 mio. tons til nu 24 mio. tons.

Udsigter for Rusland i de kommende år

Vi forventer en fortsat stigning i den russiske hvede- og bygprodukton samt eksport i de kommende år.

Det vil ske på baggrund af en generel stigning i udbytterne per hektar, infrastrukturelle opgraderinger af havne- og indlandsfaciliteter samt statssubsidier til hele den side af logistikken, der understøtter eksporten.

Vi vurderer at det eneste, der kan sætte en midlertidig stopper for sådan en udvikling, skal komme fra et alvorligt vejrfænomen, som jo opstår fra tid til anden i denne del af verden.

EU og russisk kornproduktion 2018

På trods af de vejrmæssige udfordringer vi har oplevet siden sensommeren sidste år, peger de fleste prognoser fortsat mod en samlet kornproduktion i EU i 2018 på niveau med sidste års 300 mio. tons.

International Grains Conference (IGC) har i deres marts 2018 prognose sat Ruslands samlede kornproduktion i 2018 til 117,8 mio. tons mod 127,5 mio. tons sidste år.

IGC forventer dog samtidig en stigning i slutlagrene på 6 mio. tons ved udgangen af 2017/18, et fald i indlandsforbruget i 2018/19 på 1,7 mio. tons samt andre små forskydninger.

Slutresultatet i IGC´s prognose er en stigning i den russiske korneksport til kommende sæson til 48 mio. tons mod 46,4 i 2017/18.

Vi forventer derfor endnu en sæson med en aggressiv eksport af korn ud af Sortehavet lige fra høstens start.

 

Faktaboks

Ansvarsfraskrivelse (Disclaimer & Disclosure)

”Informationerne i denne markedskommentar er udarbejdet af DLG, som ikke påtager sig noget ansvar for eventuelle dispositioner foretaget på baggrund af informationerne, herunder som følge af eventuelle fejl eller udeladelser. Markedskommentarerne afspejler DLG’s vurdering på et bestemt tidspunkt, og denne vurdering kan efterfølgende ændres uden varsel. Kommentaren skal ikke opfattes som et tilbud eller en anbefaling om køb eller salg.”

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.