DLG: Størst mulighed for prisstigning på korn

Priserne er vanskelige at forudsige, men DLG mener, at der er større chance for prisstigninger end prisfald på korn.

Skrevet af prokurist Rolf Pedersen, DLG

Korn – skal vi op eller ned?

Er markedet på vej op eller på vej ned?

På den ene side af vægtskålen foreligger en lang række positive prognoser for det kommende høstårs kornproduktion og forsyningssituation, og på den anden side lurer de langt fra ideelle vækstbetingelser.

De to forhold har i den sidste måneds tid med skiftende styrke bestemt prisudviklingen, og kampen er langt fra afsluttet.

Matif-børsen har ikke besluttet sig

Hvis vi ser på prisudviklingen på Matif-hvede-børsen her i juni, så får vi et ganske klart billede af et marked, som ikke har fundet sine ben.

Den ene dag har markedet været op med et par euro for blot dagen efter at falde tilsvarende. Prisudsvingene har været yderst begrænsede med maksimale prisudsving på 11 euro.

USDA-prognose siger ned

Udsigterne i den seneste USDA-prognose til den globale forsyningssituation i 2015/16 ligner til forveksling ditto i 2014/15.

Den helt korte, men dog samtidig præcise konklusion på den omfattende rapport kan drages ud fra udviklingen i slutlagrene. De globale hvedelagre ved udgangen af høståret 2014/15 blev sat til 200,41 mio. tons svarende til 28,0% af årsforbruget, og de tilsvarende tal for 2015/16 var 202,4 mio. tons og 28,1%.

De globale lagre af alt andet korn ved udgangen af høståret 2014/15 blev sat til 232,57 mio. tons svarende til 18,3% af årsforbruget, og de tilsvarende tal for 2015/16 var 227,35 mio. tons og 17,7%.

For majsens vedkommende (majs udgør halvdelen af den samlede globale kornproduktion!) blev de globale lagre ved udgangen af høståret 2014/15 sat til 197,01 mio. tons svarende til 20,2% af årsforbruget, og de tilsvarende tal for 2015/16 var 195,19 mio. tons og 19,7%.

Vejret siger op

Efter to nærmest perfekte vækstsæsoner har vejret igen valgt at blande sig i prissætningen, og et festfyrværkeri af vejrfænomener prøver med skiftende held at sende priserne op.

Tropisk storm har senest tilført masser af vand til det i forvejen nedbørsplagede Midtvesten i USA, og i visse områder i Europa er det for tørt og koldt. EU har netop nedjusteret forventningerne til det gennemsnitlige foldudbytte for hvede til 5,85 tons pr. ha (mod 5,93 tons pr. ha i sidste måned) og sidste år på samme tid 6,12 tons pr. ha.

Vårbyg er nedjusteret til 3,95 tons pr. ha (sidste måned 4,15 tons pr. ha) mod sidste år 4,16 tons pr. ha. Rapsfrø er nedjusteret til 3,28 tons pr. ha (sidste måned 3,42 tons pr. ha) samme tid sidste år 3,62 tons pr. ha. Majs er uforandret.

I Canada er det for koldt og tørt, og i det vestlige Kasakhstan og dele af Rusland er det for varmt og tørt. På den sydlige halvkugle rumler el Niño stadig i kulissen, og det endelige omfang af den kendes ikke endnu.

Grumset krystalkugle

I den nuværende situation, hvor krystalkuglen er mere end almindeligt grumset, er det meget vanskeligt at forudse, hvor priserne skal hen.

Vores holdning er dog, at muligheden for stigende priser er større end muligheden for prisfald. Der er lang vej til, at høsten på den nordlige halvkugle er i hus, så meget kan nå at ændre det billede, der i øjeblikket tegner sig.

Informationerne i denne markedskommentar er udarbejdet af DLG, som ikke påtager sig noget ansvar for eventuelle dispositioner foretaget på baggrund af informationerne, herunder som følge af eventuelle fejl eller udeladelser. Markedskommentarerne afspejler DLG’s vurdering på et bestemt tidspunkt, og denne vurdering kan efterfølgende ændres uden varsel. Kommentaren skal ikke opfattes som et tilbud eller en anbefaling om køb eller salg. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.