Drænkort og observationer på mobilen letter arbejdet

Nedgravningen af en gasledning på en nyerhvervet mark fik Kristian Stryg i gang med at bruge et digitaliseret drænkort på mobiltelefonen. Det sparer tid, og er en investering i et lønsomt arbejde, mener han.

- Det er virkelig en fordel, at jeg kan se mine drænkort på mobiltelefonen, og ikke skal slæbe rundt på en mappe med pairer, når jeg skifter fra traktor til traktor eller til gødningsspreder. Det giver også en nemmere sprøjtning, og så er man altid ajourført, fortæller Kristian Stryg.

Han driver 200 hektar på sin bedrift i Eskilstrup på Falster, hvor han dyrker byg, hvede roer, raps og lidt slætgræs. 85 hektar ejer han selv, og resten er forpagtet.

Det er to år siden, at Kristian Strug gik i gang med at bruge Næsgaard Mobile app’en. Med den kan han blandt andet se sine mark- og gødningsplaner, lavet af hans konsulent, direkte på mobiltelefonen. Også når han er i marken.


Drænkort og observationer på mobilen letter arbejdet og giver et godt overblik, mener Kristian Stryg.

Digitalisering letter arbejdet

Da der skulle graves en gasledning ned i en Kristian Strygs marker, var det vigtigt at have præcist kendskab til placeringen af drænrørene, så ledningen kom til at ligge så hensigtsmæssigt som muligt. Det var også vigtigt at have nem adgang til drænkortet, når det skulle bruges i marken eller andre steder. Så Kristian Stryg fik en grundforbedringskonsulent til at hjælpe ham med digitaliseringen af kortet.

- Tidligere havde jeg kun drænkortet på papir, men det er altså meget lettere, når jeg ikke skal tilbage på kontoret og se på kortet. Jeg var især rigtig glad for kortet på mobilen i 2023, med alt det vand der kom, siger han.

En anden vigtig faktor, som Kristian Stryg gør opmærksom på, er, at det er sårbart kun at have drænkortet på papir - hvis der skulle ske noget med kortet. Derudover er det godt at få tegnet dræn og brønde præcist ind i forbindelse med en nyere kortlægning, da der kan være viden fra den ældre generation, som går tabt. 

Nem registrering fra marken

Det er ikke kun det digitaliserede drænkort, som Kristian Stryg er glad for at bruge, når det handler om at lokalisere elementer i marken. Sammen med det digitaliserede drænkort bruger han nemlig også det tilhørende observationsmodul - hvor han med mobiltelefonens indbyggende GPS og kamera, kan lave en kortlægning, når han står ude i marken.

- Jeg kan registrere, hvor dræn, brønde og andet ligger, og på hvilken mark jeg befinder sig på. Man tager et billede og logger for eksempel drænrør, brønd, ukrudt eller en stor sten. Det giver mig et godt overblik over marken, siger han.


Med mobiltelefonens indbyggende GPS og kamera, kan Kristian Stryg lave en kortlægning, når han står ude i marken.

Faktaboks

  • Digitaliseret drænkort og observationsmodulet supplerer hinanden godt. Det væsentlige er, at det alt sammen foregår på mobiltelefonen - det letter arbejdet. 
  • Digitaliseringen kan du selv lave i kortprogrammet Næsgaard Markkort. Arbejder du i kortprogrammet, kan Datalogisk hjælpe med lagre de digitaliserede data i dit kortprogram, så du har alle dine markdata samlet på ét sted.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.