Betalt indhold af Bayer Crop Science

Ekspert: Sådan sammensætter du en effektiv svampestrategi til din hvedemark

Marts måned var den vådeste nogensinde, men resten af vinteren har været tør og mild og kombineret med den tidlige såning betyder det, at hvedemarkerne allerede er meget veletablerede og langt fremme i udviklingen i forhold til de foregående år. Det betyder også, at det nu er tid til at sætte ind med første svampebehandling og beskytte det store potentiale, der ses i hvedemarkerne i år.

"Hvedemarkerne står virkelig flot i år, og for landmanden betyder det, at han har nogle planter med nogle bedre rødder og kraftigere planter med flere sideskud, og dermed også at potentialet for et højere udbytte end normalt er til stede. Desuden er der heller ikke huller i markerne, hvor der står vand på trods af en meget våd marts", fortæller Kenneth Søbye fra Bayer.

Det lune vejr har medvirket til, at planterne har optaget meget kvælstof hen over vinteren, og de gror derfor kraftigt allerede. Planterne er derfor i god stand, og det betyder, at det bliver vigtigere at holde øje med svampe som septoria, gulrust og meldug og være klar med en effektiv svampestrategi allerede fra midt i april i stedet for i starten af maj, hvor behandlingen normalt startes op. 


Gulrust

Første behandling i stadie 31-32

Kenneth Søbye fra Bayer anbefaler, at første behandling udføres, når de nye blade begynder at blive dannet. Det sker omkring stadie 31-32, hvor man kan mærke første og andet knæ på stænglerne.

"En behandling i stadie 31-32 gør, at det meste af smittetrykket nulstilles. I forhold til septoria bliver det nemmere at kontrollere et eventuelt udbrud, hvis der gøres en effektiv indsats allerede nu. Det gælder også for gulrust, som gerne skal bekæmpes hurtigt, inden den spreder sig", fortæller Kenneth Søbye. ”Der er allerede godt gang i udviklingen af gulrusten i de modtagelige sorter, og der er masser af septoria på de gamle blade, så det er vigtigt, at der behandles nu i påskeugen".

Kenneth Søbye anbefaler en behandling med 0,3-0,5 L Prosaro eller Proline Xpert pr. hektar. Prosaro og Proline Xpert er en blanding af to triazoler, som giver en rigtig god effekt mod svampesygdomme i hvede. Samtidig sikrer produkterne også en god resistensforebyggelse. Begge løsninger har også god effekt på lave til moderate angreb af meldug.

Er der tale om sorter, der er meget meldug-modtagelige og dyrket på lettere jordtyper, kan det være nødvendigt at tilsætte Talius forebyggende til Prosaro eller Proline Xpert. Hvis der opdages et angreb af meldug på de nye blade, skal der anvendes noget med stop-virkning, og mens Talius er bedst forebyggende, så virker Input ved at slå et etableret angreb ned og stoppe meldug i sin videre udvikling. Ved meget meldug kan det derfor være en fordel af blande Input og Talius(R). Input har også effekt over for septoria og gulrust. 


Meldug

Behandling i stadie 31-32 kan med fordel kombineres med vækstreguleringsbehandling, hvor der sættes ind for at forebygge lejesæd. Her kan behandles med fx. Trinexapac. 

Tidlig behandling kan give behov for mellembehandling

Første behandling foregår tidligt i år, og det betyder, at der nemt kan gå lang tid fra første behandling til den næste behandling på fanebladet i stadie 37-39, som normalt falder fra 20.-30. maj. "Optimalt set skal der ikke være mere end 14-20 dage mellem første og anden behandling, og derfor kan det i år være nødvendigt med en mellembehandling i stadie 33, hvor det næst-øverste blad er udfoldet. Det er især i marker på egne med højt smittetryk, eller hvis det sætter ind med fugtigt og bygeagtigt vejr, som også øger smittetrykket", anbefaler Kenneth.

Behandles der i stadie 33 anvendes samme behandling som i stadie 31-32. En behandling i stadie 33 kan også fint kombineres med en opfølgende vækstreguleringsbehandling med en blanding af Cerone og Moddus fx. 0,4 Cerone + 0,2 Moddus M.

Talius® Corteva, Moddus M® Syngenta

Emneord sponsoreret, Bayer Crop Science, Hvedemark, svampe, svampestrategi, meldug, gulrust

Betalt indhold af Bayer Crop Science

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.