Engelsk farmer høster topudbytte med havrerødsot-resistent hvede

Kit Papworth, engelsk landmand i Norfolk, har stor glæde af en virus-resistent hvedesort, Wolverine. Den kan sås tidligt, sprøjtning med insekticider i efteråret er ikke nødvendigt, og der bliver opnået fine udbytter. Dog skal han være opmærksom på et robust fungicidprogram.

Normalt er lengelske andmænd, der dyrker vinterhvede, nødsaget til at etablere hvedemarkerne sent på efteråret for at undgå bladlusangreb.

En overførsel af havrerødsot-virus kan nemlig være skyld i store udbyttetab på op til 50 procent.

I Storbritannien har en ny hvedesort, RTG Wolverine, der er havrerødsot-resistent, imidlertid vist sig at give meget fine udbytter, fortæller netavisen Farmers Weekly 

Tidlig såning 

For den engelske landmand Kit Papworth er det allerede muligt at så markerne til med sorten Wolverine første uge i september.

Havrerødsot-resistensen betyder nemlig, at han ikke behøver at sprøjte med insekticider i løbet af efteråret. På den måde benyttes den genetiske resistens til at nedsætte forbruget af kemikalier. 

”Vi sår denne sort direkte i rapsstub og kan så fortsætte i marken med andre gøremål så som optagning af sukkerroer og kartofler," fortæller Kit Papworth.

Kit Papworths landbrug er beliggende i den østlige del af England i distriktet Norfolk tæt på kysten. Her er klimaet kendetegnet ved et langt og mildt efterår, som ofte også er præget af bladlusangreb.

Den engelske landmand dyrker 1.600 hektar med forskellige kornarter, raps, sukkerroer og kartofler på let og sandholdig jord.

Sorten Wolverine bliver i år benyttet på en tredjedel af de 500 hektar, der dyrkes med hvede.

I de tre år, Kit Papworth har dyrket Wolverine, har han ikke set havrerødsot-angreb i sorten. Derimod er det nødvendigt at sprøjte 30-40 procent af arealet med de andre hvedesorter i efteråret med pyrethroider en til to gange for at kontrollere bladlusangreb. 

Flot udbytte 

Sidste år dyrkede Kit Papworth omkring 50 hektar med Wolverine, og det gav et udbytte på 97,4 hkg pr. hektar, hvilket er et topudbytte på den sandholdige jord.

Som en af årsagerne til topudbyttet peger han på, at han kunne så Wolverine tidligt.

Dermed undgik han såning i det meget våde efterår, der var skyld i resten af vinterhveden først blev sået i november, og dermed havde svære kår for en god etablering. 

Moderat resistens over for andre sygdomme

Wolverine har dog også sine svagheder.

Sorten har blandt andet kun moderat resistens over for andre tabsvoldende sygdomme som septoria, rust og meldug.

”Vi er meget forsigtige med rust og septoria i Wolverine, så her bruger vi et et robust fungicidprogram”, fortæller Kit Papworth.  

Han dyrker derfor den havrerødsot-resistente sort tæt på gården, så han kan holde øje med afgrøden, mens de mere modstandsdygtige sorter i forhold til rust og septoria dyrkes på marker længere væk. 

”Med tidlig såning og et robust fungicidprogram, så kan Wolverine give meget høje udbytter," konstaterer den engelske landmand. 

Det danske marked

Ifølge Else Nielsen fra RAGT Nordics ApS bliver RGT Wolverine kun dyrket i England på grund af en særlig aftale om royalty. Sorten kommer ikke til det øvrige Europa.

Hun er dog optimistisk, for mange andre nye sorter er på vej til Europa.

”De er endnu ikke markedsført, så man skal have lidt tålmodighed endnu”, lyder det fra Else Nielsen.  

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.