Frøavl kan fortsat matche høje kornpriser

Med en gennemsnitlig aconto-afregning på over 16.000 kr. pr. hektar for 2021 høsten, er det fortsat attraktivt at dyrke kløver- og græsfrø i Danmark.

Det går godt hos Danmarks største frøfirma, DLF. Og det nyder de 2.192 landmænd, som har tegnet kontrakt med firmaet, godt af.

DLF har i 2021 øget omsætningen med tre pct., mens indtjeningen er øget med imponerende 32 pct.

Dermed kan koncernen præsentere det stærkeste resultat i koncernens historie med en indtjening på 557 mio. kroner. Det kommer avlerne til gode.

Sidste år fik de landmænd, som leverer frø til firmaet, en aconto-afregning på i gennemsnit 15.000 kr. pr. hektar. I år bliver aconto-afregningen, som udbetales senere i denne måned, på over 16.000 kr. pr. hektar i gennemsnit. Det fremgik af et af de avlermøder, som blev afholdt i Agerskov i tirsdags.

Avlermødet i det sønderjyske er blot et af flere avlermøder, som DLF afholder i disse uger.

På mødet i Agerskov blev der tegnet et positivt billede af fremtiden. Efterspørgslen efter kløver- og græsfrø er fortsat god, og lagerbeholdningerne for langt de fleste arter er tilpas lav til, at der er basis for at opnå en god pris for frøene i de kommende år.

Stor variation i udbytter

Selv om DLF endnu ikke har modtaget alt frø fra avlerne, tegner der sig et ret tydeligt mønster i udbytterne for de enkelte arter.

Generelt er der høstet gode udbytter i svinglerne - rødsvingel, bakkesvingel og strandsvingel, ligesom der er høstet gode udbytter i hvidkløver, hundegræs og engrapgræs. Omvendt har udbytterne i hybridrajgræs og italiensk rajgræs været lavere end normalt.

Set som et gennemsnit for hele landet og alle arter har frøudbyttet været otte pct. højere end ’normalt’.

Det dækker dog over store regionale forskelle. På Bornholm avles normalt rigtig gode frøudbytter. Det har dog ikke været tilfældet i år, hvor en tørke på linje med rædselsåret 2018 har kostet udbyttetab.

Omfordeling af arealer

Efterspørgslen og lagerbeholdningerne er afgørende for, hvor meget udlæg af de forskellige arter der skal etableres til foråret.

Generelt skal udlægsarealerne øges for hvidkløver, strandsvingel, hundegræs, rajsvingel og timothe øges. Omvendt skal de reduceres i rødsvingel, italiensk rajgræs, bakkesvingel og engsvingel.

Faktaboks

Dansk frøavl

  • Danmarks areal med græs- og kløverfrø ligger på ca. 100.000 ha ud af ca. 500.000 ha på verdensplan.
  • EU og USA står for ca. 80 pct. af produktionen. Resten dyrkes i lande som Canada og New Zealand og i Sydamerika.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.