Frøavler har succes med ny metode - renere frø med mindre kemi

Græsukrudt truer frøavlerne på deres levebrød - men hos Peter Bagge viser sprøjtning mellem rækkerne af græsfrø rigtig gode resultater.

Jeg har fået rene frømarker og højere udbytte, efter jeg er begyndt at rækkesprøjte med glyphosat og Kerb«.

Det fortalte Peter Bagge, der er frøavler på Møn, i onsdags på ’Den store frødag’ i Roskilde.

Det er en ny metode, frøavlen har kastet sig over - i forsøget på at stoppe de stigende problemer med græsukrudt, der kan gøre det umuligt at dyrke frø. Og den lover godt.

»Med rækkedyrkning af græsfrø på stor afstand og sprøjtning udelukkende mellem rækkerne får vi renere frømarker med mindre kemi - og høje udbytter. Det er da en rigtig god historie for dansk landbrug«, siger frøavlskonsulent Bo Nymand fra DLF.

Han understreger dog, at metoden stadig er på forsøgsbasis. De er meget klogere, når forsøgene er høstet i august. Men de tror på metoden.

God erfaring i praksis

Peter Bagge er en af de avlere, der har afprøvet metoden i stor skala i praksis - og med rigtig gode resultater.

»Jeg har arbejdet med metoden siden 2016 - og både fået tæsk på vejen - men også fantastiske resultater. Og det er nu lykkedes mig at få meget rene frømarker uden græsukrudt ved at sprøjte med glyphosat og Kerb imellem frørækkerne. Det viser analyserne af mit leverede frø, der er helt fri for ukrudtsfrø«, fortæller han.

Metoden kræver, at frø bliver sået på bredere afstand, end mange gør i dag. Mindst 30 cms rækkeafstand og gerne bredere. Peter Bagge kører med 36 cm og sprøjter kun de 24 cm.

Det er også meget vigtigt, at frøplanterne står fuldkommen snorlige, ensartet og ubrudt i rækkerne, så frøplanterne kan udkonkurrere ukrudtet inde i selve rækkerne. Og så kræver det en rækkesprøjte, der kan båndsprøjte meget præcist.

»Mine tæsk bestod især af problemer med at få den nye teknologi til at virke. Den er dog blevet meget bedre. Man kan enten bruge GPS- eller kamerastyring af sprøjten. Jeg bruger GPS, da jeg ikke synes, kamerastyring var god nok, da det er ret lysfølsomt. Men det udvikles der på«, siger han.

Skal bruges i alt frø

Målet er at finde en løsning mod græsukrudt, der virker i alle frøafgrøder, så det kan bruges på alle 120.000 ha frø. Så udstyret skal være tilgængeligt for alle avlere. Og det er en ræk-kesprøjte, siger Peter Bagge.

»Roundup må bruges i alle frøarter. Men Kerb må p.t. kun bruges i rajgræs, strandsvingel og hundegræs. Men der arbejdes på at søge dispensation til flere arter«, siger de to frøfolk.

Faktaboks

Metoden stepvis

  • Sår med stor rækkeafstand.
  • Frørækkerne skal stå snorli-ge med 100 pct. etablering.
  • Rækkesprøjtes efter høst af dæksæd med roundop i efteråret og kerb om vinteren.
  • Kan gentages i flerårig frø næste år. Det forynger frøet.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.