Hellere mere skov end mindre gødning

Budskab ved samråd på Christiansborg: Mest biodiversitet for pengene får man ved at henlægge driftskove.

Forbuddet mod at gødske §3-arealer er ikke den bedste og billigste vej til at øge biodiversiteten. Det fastslog flere eksperter på et samråd i Folketinget om §3-arealer og biodiversitet.

Carsten Rahbæk, Københavns Universitet slog entydigt fast, at man får mest biodiversitet for pengene og med mindst brug af areal ved at henlægge driftskove.

MFO’er er pjat

Morten D. D. Hansen, Naturhistorisk Museum, Aarhus var også kritisk over for forbuddet mod at gødske §3 arealer.

»Undtagelsen for økologer skriger til himlen,« sagde han.

Og miljøfokusarealerne kaldte han for »pjat«. Ifølge Morten D. D. Hansen er det en stor fejl at man gennem mange år har drevet naturpolitik gennem landbrugspolitikken.

Regler får landmænd til at sprøjte mere

I panelet var også planteavlskonsulent Hans Otto Sørensen der gjorde det helt klart for politikerne at gødskningsforbuddet får den modsatte effekt. Det kan få landmændene til at sprøjte og gødske ekstra meget for at undgå §3 registrering.

Uklare regler

Endelig understregede juraprofessor fra Københavns Universitet, at retstilstanden for landmanden er utilfredsstillende, fordi han ikke kan vide med sikkerhed om han har beskyttet natur på sin jord.

Anni Matthiesen (V), der var initiativtager til høringen, var glad for pointerne, som hun mener afspejler, at politikerne bør gøre noget.

»Vi blev bekræftet i, at man får mest for pengene i skovarealer. Det falder i tråd med vores beslutningsforslag i blå blok som bliver behandlet i morgen,« siger hun.

Svært at placere ansvar

Det bekymrer hende også, at der er problemer med landmændenes retssikkerhed, når arealer kan »vokse ind og ud« af §3-områder.

Anita Pedersen, Guldborgsund Kommune, pegede på, at det er landmandens eget ansvar at vide, når hans jord er blevet omfattet af §3 – altså at holde øje med vegetationen. Peter Pagh var af den opfattelse at landmanden skal gøres opmærksom på det.

»Jeg møder stadig frustration fra landmænd, der ikke kan føle sig sikre på, om jorden nu er §3 eller ej, og at reglerne heller ikke er så tydelige. Vi ved, at når kommunerne kaldes ud for at afgøre om et areal er §3 eller ej, så er vi dybt afhængige af, hvilken person, der kommer. Vi har brug for nogle klarere regler,« siger Anni Matthiesen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.