Køber korn af nabolandmanden til prisvinder-whiskyen

Fik unik smag ved at lave en masse fejl efter devicen: Vi prøver os frem og retter til henad vejen

»Kaos. Det er det bedste ord for smagsindtrykket af vores whisky her, som er meget stærk, 54,3 %.«

Det sagde Alex Højrup Munch, direktør i Stauning Whisky på årets Plantekongres, hvor han bød alle tilhørere på en smagsprøve. Og ikke nok med at alle skulle smage, duften var mindst lige så vigtig. Derfor havde alle whisky-sjusserne et lille låg på, så duftindtrykket var så intens så muligt, når man tog den første slurk.

Og ret havde manden. Normalt bryder jeg mig ikke om whisky, men denne var som en eksplosion på tunge, gane og hals, og havde slet ikke den røgsmag, jeg normalt forbinder med whisky.

»En stor del af vores kunder er faktisk kvinder. Men vi har skam også en røgmodel, som er lavet på dansk opgravet tørv,« forsikrede han.

Og tilføjede at den var hans egen personlige favotrit. Men at begge har en fyldig og fed smag pga. deres gæring.

Har forsøgt forskelligt korn

Staunings whisky er lige blevet kåret som Europas bedste singlemalt under 12 år, og det var Alex Højrup Munch selvfølgelig meget stolt af.

»Den er faktisk kun tre år gammel, hvilket er minimum for en whisky, så det var helt uhørt, at så ung en whisky vandt prisen.«

Kendetegnet for Staunings whisky er udelukkende brug af lokale rådvarer, egen maltning og destillering over åben ild efter gammeldags principper.

»Vi køber altid kornet fra samme nabo. Vi har prøvet en anden, men så smagte whiskyen ikke rigtigt. Vi har også prøvet at dyrke det selv, men det var vi slet ikke gode nok til, det gav alt for lidt udbytte. Men vi malter det hele selv,« sagde han.

 

Var novicer

Han lægger ikke skjul på, at de ni whisky-elskere med så forskellige baggrunde som ingeniør, lærer, kok, slagter, pilot og læge og et aldersspænd fra først i 30’erne til først i 60’erne. var fuldkommen novicer, da de gik i gang med at lave whisky på hobbyplan tilbage i 2005.

»Vores ambition var at lave verdens bedste whisky. Og vi er godt på vej. Men det er ikke på grund af viden - men nærmest på grund af fejl. For vi anede intet om produktion af whisky. Vi prøvede os frem og rettede fejlene hen af vejen. Så vi har været heldige at ramme ned i en god og unik smag fra starten.«

I dag producerer Stauning Whisky 15.000 liter whisky om året, som sælges gennem 60-70 vinhandlere og 10-12 restauranter. Heriblandt Noma, som kun serverer Stauning whisky.

Alle er velkomne til en rundvisning og smagsprøve i Stauning, der koster 150 kr. inkl. tre smagsprøver.

Man kan i øvrigt også købe kød fra kalve, der bl.a. har levet af mask og gærrester fra deres whiskyproduktion. Kødet produceres af nabolandmanden.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.