Forsker går imod pløjefrit klima-argument
Pløjefri dyrkning øger ikke mængden af kulstof i jorden, siger forsker fra Foulum.

”Beviserne for at reduceret jordbearbejdning fremmer lagring af kulstof i jorden, er ikke overbevisende. Og de første artikler om lagring af kulstof i jorden afspejlede sandsynligvis dels en over-entusiasme, dels mangel på data.”

Sådan lød det, da seniorforsker Elly Møller Hansen, fra Foulum, på Plantekongressen i Herning refererede til nogle af hendes internationale forsker-kollegaers artikler fra de senere år.

Dermed er der kølnes forventningerne til at reduceret jordbearbejdning kan reducere drivhuseffekten, ved at bevirke en større lagring af kulstof i jorden.

Elly Møller Hansen understregede dog, at der kan være en række andre fordele ved reduceret jordbearbejdning. Blandt andet en mindre risiko for erosion, en bedre vandledningsevne og reducerede omkostninger til brændstof.

Erfaringen hos mange af de landmænd, som praktisere reduceret jordbearbejdning er da også, at de har fået en sundere jord.

Det kan dog også skyldes, at sædskiftet er ændret, at halmen nedmuldes, og at der er flere regnorme i jorden, end da de pløjede.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.