Kendt ukrudtsmiddel bliver forbudt

Senest i 2019 vil alle produkter med aktivstoffet sulfosulfuron - bedst kendt fra Monitor - være forbudt at anvende og opbevare.

Alle ukrudtsmidler med det meget anvendte aktivstof sulfosulfuron bliver nu helt og aldeles forbudt i Danmark. Senest i 2019 vil alle produkter med aktivstoffet være forbudt at anvende og opbevare.

Produktet LFS sulfosulforon har allerede fået afslag på fornyet godkendelse, og først i denne uge fik også produktet Monitor 80 WG fra firmaet Sumitomo et afslag med begrundelsen, at der er en uacceptabel risiko for udvaskning til grundvandet, oplyser Landbrugsinfo.

Sulfosulfuron i produktet Monitor fra Monsanto blev første gang godkendt i Danmark i 2004 til vintersæd og vårsæd. Monitor har allerede et salgsforbud. Se faktaboksen for nærmere detaljer.

Landskonsulent ærgrer sig

Landskonsulent Poul Henning Petersen, Seges, ærgrer sig over, at sulfosulfuron ryger af markedet.

"Monitor har været meget anvendt til at bekæmpe gold og blød hejre. Det kan vi også gøre med Broadway, så vi klarer os, men det er ærgerligt, at vi nu har en løsning mindre, for de forskellige midler kan jo noget forskelligt.

Monitor er et godt middel, som i nogle tilfælde kan give nogle billigere løsninger. Den mulighed mister vi nu," siger Poul Henning Petersen.

Han påpeger, at afslaget på en fornyet godkendelse af sulfosulfuron er endnu et eksempel på den opstrammede godkendelsesordning, vi har i Danmark.

"Monitor kunne godkendes i 2004, men det kan det altså ikke i dag. Det er prisen, for den meget høje grundvandsbeskyttelse, vi har i Danmark - selvom man får det modsatte indtryk gennem dagspressen," siger Poul Henning Petersen.

 

 

 

 

 

 

Faktaboks

Frister for anvendelse og opbevaring

* Monitor fra Monsanto. Der er salgsforbud for produktet. Restlagre kan lovligt anvendes frem til 1. november 2018, hvorefter der er opbevarings- og anvendelsesforbud.

* LFS Sulfosulfuron. Har fået afslag på fornyet godkendelse. Der er anvendelses- og opbevaringsforbud pr. 28. august 2019. Produktet kan lovligt anvendes i 2018 og 2019.

* Monitor 80 WG. Har fået afslag på fornyet godkendelse. Der har ikke været godkendt etikette for produktet, og det har derfor ikke været solgt, og forbuddet træder i kraft omgående.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.