Konsulenter: Regnen gjorde godt, men kan give problemer med grønskud

Regnen kom i ellevte time. Nogle fik stort set ingenting, andre fik over 50 millimeter. Der skal derfor mere vand til for at afværge markante udbyttetab.

Der er stor variation i, hvor meget nedbør der er faldet rundt om i landet. Derfor er det ekstremt svært at sige, hvor galt det går med udbytterne, siger Søren Kolind Hvid, landskonsulent hos Seges.

Han tilføjer, at de kommende ugers vejr bliver utroligt afgørende. Får vi ikke nedbør, kan mange landmænd være tilbage på katastrofekurs om en uge.

- Vi gik fra en situation, hvor alle var ramt af tørken, til en situation, hvor nogle landmænd har fået et pusterum. Men man skal huske, at fordampningen er 3-5 millimeter per dag. Derfor er 30 millimeter nedbør hurtigt væk, siger Søren Kolind Hvid.

Selv om regnen har afværget yderligere forværring af tørken lige nu, er der stadig brandpletter på de gode jorder, hvor udbyttet er tabt, ligesom tørkeskaderne på uvandet sandjord stort set har elimineret udbytterne.

På de hårdest ramte arealer vil der således være landmænd, som ser frem mod en høst, som dårligt nok kan betale omkostningerne til at lade en mejetærsker høste afgrøderne.

Regn giver grønskud

- Det er godt, at vi har fået nedbør. Jeg frygter dog, at vi kan komme til at opleve en høst med historisk mange grønskud. Derfor er det vigtigt, at man har fuldstændig styr på sine kontrakter. Er kornet først læsset af hos foderstoffirmaet, er det for sent, siger Finn Poulsen, planteavlskonsulent hos Sagro.

Ud over grønskud kan nedbøren få ukrudt til at spire frem i den meget tynde vårsæd.

- Det kan blive et problem på lavtliggende arealer med et stort ukrudtstryk samt på marker, hvor der ikke er faldet nedbør siden såning, siger Finn Poulsen.

Det sent fremspirede ukrudt kan give problemer på sigt, ved at der spredes en masse ukrudtsfrø. Det kan også blive et problem i høst.

DMIs tørkeindeks forvirrer

Kigger man på DMIs tørkeindeks, har tørken været værst i det østlige Danmark. Det er dog ifølge Søren Kolind Hvid ikke retvisende.

- DMIs tørkeindeks tager udgangspunkt i, at hele Danmark er dækket af ti centimeter højt græs, og at jordtypen er ens over hele landet. Det er jo ikke tilfældet, siger han.

Selv om der er tørkeskader på Sjælland, Sydhavsøerne og andre steder med god jord, er tørkeskaderne større på uvandet sandjord.

Faktaboks

Fire anbefalinger

  • Vanding: Fortsæt med at vande, og prioriter de marker med højest udbyttepotentiale. Det anbefales således at vande majs frem for græs.
  • Hav styr på dine kontrakter: Det gælder både i forhold til mængder og kvalitet. Er kornet tippet af hos foderstoffirmaet, er løbet så godt som kørt.
  • Hvis du opfylder leveringskrav: i en kontrakt ved at købe korn eller raps af en nabo, så skal du have styr på eventuelle krav om sporbarhed.
  • Meldrøjer: Leveres der rug med meldrøjer, er straffen hård. Vurder derfor, om du i en afgrøde med meldrøjer er bedre stillet ved at levere rugen til et biogasanlæg. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.