Landmand: Afgrøderne står godt - men er sent udviklet

Vi er færdig med at så og er i gang med at ukrudtssprøjte afgrøderne, fortæller Simon Elleby fra Svaneke på Bornholm.

- Vi blev færdige med at så markerne på vores egen bedrift sidste fredag. Og i mandags var vi færdige med at tilså hele drifts- og maskinfællesskabet, fortæller Simon Elleby, Bornholm.

Det sidste, de såede på hans egen bedrift, var to hektar blomsterbrak, som manglede for at opfylde det nye fire procent brakkrav. Resten af brakken ligger i græs. Han har valgt at placere brakken på nogle små marker med lettere jord og sten, der før er tørret ud.

- Vi har generelt fået sået i ok såbed. Der var stadig enkelte våde huller, som vi ikke plejer at se. Men dem kørte vi hen over med hævet såmaskine, da det var på høje tid at få sået. Al vårsæden er kommet op og står pænt og ensartet. Ærterne er spiret og står lige under overfladen, siger han.

Spinat mislykkedes sidste år

Også spinaten er spiret og står godt.

- Vi har kørt første ukrudtssprøjtning i spinat med jordmidlet Proman + Centium. Siden har det ikke regnet, så der er ikke spiret mere frem. Jeg går og venter på, om der kommer mere, eller det har været nok, så jeg ikke behøver bruge de dyre midler Betanal+Asolux.

Det er andet år, han har spinat. Sidste år var det mildest talt ikke en succes.

- Sidste år var vi tørkeramt. Ud over regn lige efter såning kom der stort set intet. Så spinaten mistrivedes.

- Det skyldes også, at vi havde kørt to gange med Betanal, som hæmmer spinaten meget. Så vi høstede kun 10 ton i alt på de 10 hektar. Når alle omkostninger er indregnet, gik økonomien lige i nul. Så jeg håber på et noget bedre spinatår i år, siger Simon Elleby.

Rift om økologiske fødevarer

I maskinfællesskabet har de netop samsået seks hektar økologiske linser og kikært, som afsættes til den nystartede forening Food Bornholm.

- Vi såede 55 kilo linser + 50 kilo kikært per hektar. Kikært skal holde linsen oppe, da den ellers falder sammen. De skal adskilles efter høst. Det bliver forhåbentlig nemmere end sidste år, hvor de dyrkede havre sammen med linser. De har cirka samme vægtfylde og er svære at adskille.

Udfordring her & nu

Gødning: - Vinterhveden er nu gødsket færdig. Den har fået 190 kilo N per hektar over tre gange - sidste gang med flydende gødning, som kommer helt ud til kant. Også rajgræs er gødet færdig, op til 170 N i alt, siger Simon Elleby. 

Mangan: - Vores jord er JB 7 og 5, så vi plejer ikke at se manganmangel eller give mangan. Men i år har jeg som noget nyt købt mangan (Nitraman) til vårsæd og spinat, som gives over to gange sammen med første ukrudtssprøjtning og en svampesprøjtning. Jeg er overbevist om, at mangan vil styrke planterne, siger han.

Faktaboks

  • Simon Elleby driver Frennegård Agro på 189 hektar ved Svaneke på Bornholm.
  • Dyrker spinatfrø, bladbedehybrid, purløgfrø, lupinfrø, persillefrø, rajgræsfrø, ært, ølandshvede+durumhvede til mel, vårbyg, vinterhvede.
  • Maskin- og arbejdsfælles-skab med tre andre, blandt  andet en økolog. I alt 800 hektar.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.