Landmand: I år er et rigtig rapsjordloppe-år

Rasmus Eriksen vender tilbage til de gamle dyder med først at så hvede fra midt i september. Det giver færrest problemer.

"Vi har kæmpet med rapsjordlopper og sprøjtet en gang med 0,1 Lamdex plus Agil mod spildkorn. Det har lagt en dæmper på dem - så vi håber, der er styr på dem«, siger Rasmus Eriksen.

Han mener, at angrebet blandt andet skyldes, at bejdsning med neonikotinoider, som tidligere beskyttede rapsfrøene effektivt i de første følsomme uger, blev forbudt for et par år siden, men det er første gang, han har haft så store problemer med jordlopper.

»Det er helt klart et jordloppe-år i år«, siger han.

Fremspiringen har været uens - især på bakketoppene i de pløjede marker - som der plejer. Det kan både skyldes manglende fugt eller snegle.

Så nu er der spredt sneglegift på bakketoppe, i kanter og på de stiveste lerpletter.

»I år har rapsens fjender været jordlopper, snegle og manglende fugt - de er som regel betonet til bestemte boniteter på marken. Altså tre gode grunde til at graduere udsæden«, siger han.

Ikke begyndt at så endnu

De er ikke begyndt at så vintersæd endnu (i skrivende stund 16. september, red.) - trods det fantastiske såvejr.

»Vi vender tilbage til de gamle dyder og vil først begynde at så omkring 15.-20. september. I mange år har Seges ellers fået os til at så tidligere og tidligere, fordi de sagde det gav bedst, men i år har vi set, at de tidligst såede marker har givet mindre end de senere sået«, fortæller Rasmus Eriksen.

Han mener, der er for mange ulemper ved tidlig såning, blandt andet flere sygdomme og mere græsukrudt. De har dog ikke selv de store problemer med græsukrudt på bedriften p.t. - men heller ikke lyst til at få det.

40 ha bliver sået efter roer, så de såes ret sent, men det plejer at gå fint.

»Vi skal så 200 ha med vinterhvede. 120 ha bliver Informer brødhvede og 80 ha foderhvede med en sortsblanding af tre topsorter (Pondus, Momentum og RGT Saki).

Vi havde også en sortsblanding af tre topsorter i år - dog ikke den samme. Der var helt klart en tendens til, at sortsblandingen gav lidt mere end Informer i år«, fortæller han.

Faktaboks

Udfordring her & Nu

  • Ukrudt i raps: »Vi har givet 0,2 Agil i pløjede marker efter rødsvingel og 0,35 i harvede marker efter hvede. Derpå satser vi på, at vi må give Kerb senere og blander det med Belkar. Det er effektivt, selvom ukrudtet er stort til den tid«.
  • Roerne: »Roerne har fået sidste svampesprøjtning og er meget grønne uden ret meget svamp. De strutter af sundhed og står umiddelbart ret fantastisk. Nu skal de bare stå og samle en masse sukker frem til optagning først i oktober«.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.