Landmand: Lægning af kartofler godt i gang - går 200 hektar ned fra sidste år

Der er travlt med at lægge kartofler på Staulund Agro, selvom arealet med stivelseskartofler er reduceret med 200 hektar i forhold til sidste år.

"Vi lagde de første kartofler 28. marts, og har nu lagt knap halvdelen af de 500 hektar, som vi skal have med kartofler i år.«

Det fortæller Preben Jensen, som sammen med Peter Jensen driver Staulund Agro A/S ved Karup.

Foreløbig har de kun lagt stivelseskartofler.

Lægningen af de 50 hektar med læggekartofler må vente til jordtemperaturen bliver tilstrækkelig høj til, at der er sikkerhed for at kartoflerne udvikler mange knolde.

Målet er, at alle 500 hektar med kartofler er lagt inden 1. maj. Hidtil er det kun lykkes et enkelt år.

Færre hektar kartofler

Sidste års flotte udbytter i stivelseskartofler, og et vigende marked på grund af Covid-19, har gjort, at der er relativt store lagre af kartoffelstivelse på markedet.

Derfor forventes arealet med stivelseskartofler i Danmark at blive reduceret med 10-20 pct. i forhold til sidste år.

»Vi leverede for meget stivelse sidste år og har derfor reduceret vores areal med kartofler fra 700 til 500 hektar«, siger Preben Jensen.

Han tilføjer, at der i år derfor er blevet plads til 150 hektar vårbyg i markplanen på Staulund Agros i alt 1.100 hektar.

Såningen af vårbyggen blev afsluttet i torsdags.

Derfor kan arbejdet nu koncentreres om, at få de sidste kartofler lagt i jorden.

Gode forhold til lægning

Selvom jorden fortsat er kold, er Preben Jensen godt tilfreds med det arbejde, der bliver lavet i marken.

»Vi har ikke pløjet forud for kartofler siden 2018. Vi løsner jorden i 25-30 cm med en Horsch Terrano, og nedfælder flydende ammoniak ved samme lejlighed«, fortæller han.

I forbindelse med lægningen bliver jorden i samme arbejdsgang løsnet, ligesom der bliver placeret gødning. Kartoflerne bejdses med Resulex og Agri-gro.

Lige nu er der fuld fokus på lægningen af stivelseskartofler, men Preben Jensen håber, at han inden for den næste uges tid også kan tage hul på at lægge de 50 hektar med læggekartofler.

Faktaboks

Kartofler til stivelse

  • I 2020 blev der dyrket knap 63.000 hektar kartofler i Danmark. Heraf var ca. 42.000 hektar stivelseskartofler.
  • Covid-19 og et rekord stort udbytte i stivelseskartofler i 2020 har skabt ubalance i udbud og efterspørgsel i hele EU.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.