Landmand: Sukkerroerne giver rekordudbytte i år

Roerne har set godt ud hele sæsonen - det har været et godt roeår. Samtidig har større fokus på svampebekæmpelsen i år givet bonus for Rasmus Eriksen.

"Det er helt vildt, så meget vores sukkerroer har givet i år. Hele 14,56 ton polsukker pr. hektar i snit - det har vi aldrig avlet før. Dertil kommer et tillæg for tidlig optagning«, fortæller Rasmus Eriksen fra Vestsjælland.

Det er hans femte sæson med sukkeroer.

Hidtil har han avlet 10,9-12,8 ton polsukker pr. ha. Det har måske også lige været lavt nok, erkender han.

»Vi startede med at tage roer op 4. oktober. Det tog 2,5 dage. Det havde regnet meget op til, så roerne kunne have været renere. Det blev opgjort til 10,3 pct. snavs, som er tæt på basis«.

Han tror, årets høje udbytte især skyldes to ting:

»Vi har haft større fokus på svampebekæmpelsen end tidligere - og brugt split-doseringer. Jeg kunne tydeligt se, hvor hårdt roerne blev angrebet i de usprøjtede vinduer. Samtidig har roerne set fantastisk godt ud hele vejen. Det har været en virkelig god vækstsæson for roer«, siger Rasmus Eriksen.

Næste år har han fravalgt roer og har i stedet tegnet kontrakt på maltbyg til en favorabel pris.

»Det er ærgerligt, for roer er en god saneringsafgrøde og resistensbryder for problemgræs. Men vores transportafstand til roefabrikken belaster økonomien. Roeprisen til næste sæson er hævet, men kun til 475 kr. pr. ha«.

Færdig med at så hvede

De sidste 10 dage har været travle. Ud over roeoptagning har Rasmus Eriksen fået sået de sidste 80 ha hvede, som var blevet sat i stå af regnen for to uger siden. Han blev færdig i onsdags.

»Vi åbnede jorden op med en harve, så vi har været nødt til at øve lidt vold på den for at kunne få sået. Den lå og tørrede i to dage, før vi begyndte at så igen 9. oktober«, siger han.

Også noget af roearealet er tilsået med hvede. Jorden var i år ret fugtig efter roer - den plejer at være mere tør. Så den skulle tørre efter optagningen.

»Den hvede, der er kommet op, står fint. Der har været sporadiske angreb af snegle, men ikke noget der krævede behandling«.

Faktaboks

Udfordring her & Nu

  • Raps: »Jeg har ikke ukrudtssprøjtet rapsen. Jeg venter til efter 1. november og giver både Belkar og Kerb på en gang. Plus et skadedyrsmiddel mod jordloppelarver, da jeg havde store angreb af de voksne jordlopper ved såning«.
  • Hvede: »Jeg har ikke ukrudtssprøjtet. Boxer+Mateno Duo er en dyr løsning, så jeg sadler om til 0,8 Boxer+0,1-0,12 DFF, og skifter kun Mateno Duo ind de få steder, der er græsukrudt. Lusemiddel skal med, da hveden har tre blade, og det stadig er varmt. Jeg tør ikke andet. Havrerødsot er meget tabsvoldende«.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.