Markforsøg med no-till: Edderkopper sætter lus og jordlopper skakmat
Massiv forekomst af edderkopper reducerer angrebet af skadelige insekter i afgrøder, som er sået direkte, viser engelske markforsøg. Strategien giver dog udfordringer i dårlig edderkoppeår.

En strategi med så lidt jorbearbejdning som muligt giver et betydeligt løft til markens nytteinsekter, der kvitterer med i stort omfang at reducere angrebet fra skadelige insekter som fx lus og rapsjordlopper.

Det viser nye engelske markforsøg udført af Game and Wildlife Conservation Trust’s Allerton Project, skriver netavisen Farmers Guardian.

I forsøg med hvede blev reduceret jordarbejdning, pløjning og no-till sammenlignet. I de pløjede parceller var der en tydelig gulfarvning på grund af havrerødsot overført med lus. I direkte såede parceller ved siden af var der ingen gulfarvning.

Alistair Leake, leder af Allerton Project fortæller, at det har taget lang tid, at finde en forklaring på forskellen.

"Først troede vi, at det meget plantemateriale i direkte sået hvede gjorde, at lusene ikke kunne få øje på de fremspirende planter, og derfor heller ikke koloniserede planterne.

Men vores insekteksperter så anderledes på det. De fandt ud af, at når du har stubrester i marken, så har edderkopper også en fysisk struktur, som de kan sætte deres spind på. Det betyde, at lus, rapsjordlopper og andre skadelige insekter bliver fanget i edderkoppespindet", fortæller Alistair Leake.

Herefter blev forsøget gentaget, og forskerne brugte nu en støvsuger til at suge insekterne ud af afgrøden og artsbestemme dem.

I de pløjede parceller fandt forskerne meget få edderkopper, mens der var flere i parceller med reduceret jordbearbejdning. I no till-parcellerne var der en stor luns edderkopper. Tilsvarende var der i de pløjede parceller et stort antal skadelige insekter, og også pænt mange i parceller med reduceret jordbearbejdning, men ingen overhovedet i no till-parcellerne.

"Desværre dukkede edderkopperne ikke op i markerne i 2019, og det fremhæver udfordringerne med at være afhængig af naturlig biologisk bekæmpelse i marken.

Hvis vi kan finde måder, hvorpå vi kan styre den økologiske infrastruktur og forbedre edderkoppernes habitater, overlevelse og pålidelighed, vil det være et skridt i den rigtige retning", siger Alistair Leake.

sbu

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.